Hlavní obsah

Zemanův druh stáhl žalobu na prezidenta Pavla

Foto: MICHAL SVÁČEK / MAFRA / Profimedia', Profimedia.cz

Žalobu na Petra Pavla podal v dubnu podnikatel a bývalý důstojník Zdeněk Zbytek (na snímku ze sjezdu SPO-Zemanovců z roku 2020). Teď ji však před nařízeným jednáním stáhl.

Reklama

Litoměřický soud měl tento týden řešit žalobu, kterou na prezidenta Petra Pavla podal podnikatel Zdeněk Zbytek. Dlouholetý přítel Miloše Zemana se však rozhodl, že ji stáhne.

Článek

Přítel Miloše Zemana, podnikatel a bývalý důstojník Zdeněk Zbytek udělal tečku za sporem s prezidentem Petrem Pavlem.

Předlistopadový velitel slánské tankové divize stáhl žalobu, kterou podal kvůli výroku z prezidentské kampaně. V ní se tehdejší kandidát Petr Pavel vyjádřil v anketě Seznam Zpráv ke Zbytkovu počínání v listopadu 1989. Tehdy mimo jiné uvedl, že Zbytek „burcoval, že pojede s tanky na pomoc Praze, stačí, když mu soudruzi řeknou“.

Jednání ve sporu Zbytek–Pavel mělo začít tuto středu u litoměřického okresního soudu, ale podnikatel pouhé dva dny předtím žalobu stáhl.

„Řízení bude zastaveno, žalobce (Zdeněk Zbytek) vzal žalobu zpět. Soud vydá usnesení, jímž řízení zastaví, a poté, co toto nabude právní moci, je věc definitivně skončena,“ potvrdil mluvčí litoměřického soudu Jiří Šlapal.

Zdeněk Zbytek se k důvodům, proč žalobu stáhl, nechtěl vyjadřovat. „Obraťte se na mého právního zástupce,“ napsal Seznam Zprávám.

Jeho advokát František Pohanka pak uvedl: „Jsem žalobcem zmocněn k jedinému vyjádření! Žalobce z vážných zdravotních důvodů pro tuto chvíli žalobu bere zpět.“

Že byla žaloba stažena, potvrdil i advokát Petra Pavla František Vyskočil. „Můžeme potvrdit informaci, že žalobce vzal zmiňovanou žalobu v celém rozsahu zpět. Náhradu nákladů řízení po něm budeme vymáhat,“ uvedl Vyskočil. Prezident Petr Pavel podle své mluvčí Markéty Řehákové nebude situaci blíže komentovat.

Jak už bylo uvedeno, spor začal kvůli výroku Petra Pavla v anketě Seznam Zpráv loni v listopadu, když se rozbíhala kampaň před přímou volbou prezidenta.

Pavel si mimo jiné vzpomněl na projev Zbytka na sjezdu družstevních rolníků v prosinci 1989.

„Ve svém projevu (Zbytek) burcoval, že pojede s tanky na pomoc Praze, stačí, když mu soudruzi řeknou. Takové vystoupení pro mě bylo jako pro vojáka dost děsivé, protože mluvil za armádu, ale byl přitom velitelem pouze jedné z divizí,“ zavzpomínal Pavel na přelomové časy roku 1989, kdy on sám byl v Praze frekventantem tříletého kurzu pořádaného vojenskou rozvědkou.

Zdeněk Zbytek vs. Petr Pavel

  • Seznam Zprávy 16. listopadu 2022 publikují anketu prezidentských kandidátů, v níž Petr Pavel mimo jiné řekl, že má negativní zážitek z prosince 1989. Byl spojený s projevem někdejšího velitele tankové divize ve Slaném Zdeňka Zbytka na sjezdu družstevních rolníků.
  • Zbytek odeslal Petru Pavlovi na začátku ledna 2023 předžalobní výzvu a žádal po něm omluvu.
  • Když se Petr Pavel neomluvil, Zbytek podal čtyři dny před druhým kolem prezidentských voleb žalobu k Okresnímu soudu v Litoměřicích.
  • Na konci března se Seznam Zprávy Zdeňka Zbytka na žalobu ptaly, podnikatel na přímo položenou otázku písemně odpověděl. „Všichni jsme jen obyčejní smrtelníci! A každého z nás nakonec stejně jednou zastaví věk a zdraví!“ uvedl 29. března.
  • Soud v Litoměřicích nařídil první jednání sporu na konec května, a protože bylo zrušeno, dvě další líčení byla bez výsledku nařízena na červen. Další se mělo konat na konci sprna, ale Zbytek žalobu stáhnul.

Zdeněk Zbytek na začátku ledna 2023 poslal Pavlovi kvůli tomu předžalobní výzvu. V ní po tehdejším kandidátovi na prezidenta chtěl omluvu, neboť jeho výrok v anketě považoval za lživý. Zbytek se omluvy nedočkal, a tak se obrátil na soud.

Letos 23. ledna podal žalobu k Okresnímu soudu v Litoměřicích. Soudkyně Daniela Liscová v tomto případě nařídila už čtyři jednání. Jenže ani jedno se nakonec nekonalo.

Tři z nich byla odročena na jiný termín. A to, které se mělo uskutečnit tento týden 23. srpna, bylo z výše popsaných důvodů zrušeno.

Reklama

Doporučované