Hlavní obsah

Zemanův druh přišel s novým vyjádřením: žalobu na Pavla podal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Jan Handrejch / Právo / Profimedia, Profimedia.cz

Miloš Zeman a Zdeněk Zbytek se v červnu 2013 společně účastnili mezinárodní konference Perspektivy rozvoje hospodářské spolupráce ČR s Ruskou federací a dalšími členy BRICS. Dnes Zdeněk Zbytek pro Seznam Zprávy uvedl, že ani neplánuje exprezidenta navštívit.

Reklama

aktualizováno •

Petr Pavel dostal v lednu předžalobní výzvu od podnikatele Zdeňka Zbytka, který žádal omluvu za výroky z prezidentské kampaně. Z předchozího vyjádření vyplynulo, že si to Zbytek s žalobou rozmyslel, teď ale uvádí, že ne.

Článek

Ještě na začátku roku to vypadalo, že se dva bývalí vysoce postavení důstojníci armády střetnou před soudem. Předlistopadový velitel slánské tankové divize plukovník Zdeněk Zbytek chtěl podat žalobu na armádního generála ve výslužbě Petra Pavla.

Šlo o to, jak se Petr Pavel o Zbytkovi pro Seznam Zprávy vyjádřil během prezidentské kampaně. Nyní už zvolený prezident Pavel tehdy v anketě prezidentských kandidátů k 17. listopadu uvedl, že „jediný negativní zážitek“ z doby sametové revoluce má spojen s vystoupením plukovníka Zbytka na sjezdu družstevních rolníků v prosinci 1989.

„Ve svém projevu (Zbytek) burcoval, že pojede s tanky na pomoc Praze, stačí, když mu soudruzi řeknou. Takové vystoupení pro mě bylo jako pro vojáka dost děsivé, protože mluvil za armádu, ale byl přitom velitelem pouze jedné z divizí,“ zavzpomínal Pavel na přelomové časy roku 1989, kdy on sám byl v Praze frekventantem tříletého kurzu pořádaného vojenskou rozvědkou.

Zdeněk Zbytek však důrazně odmítá, že by chtěl rozdrtit studentskou revoluci pod pásy tanků. Nynější podnikatel, který je znám vazbami na Rusko i jako dlouholetý přítel prezidenta Miloše Zemana, poslal Petru Pavlovi 2. ledna prostřednictvím advokáta Františka Pohanky předžalobní výzvu (Seznam Zprávy mají její kopii).

Autora výroku vyzval k neprodlené omluvě s tím, že bude následovat soudní řízení na ochranu osobnosti, pokud požadovaná satisfakce nepřijde do 9. ledna. Nadto Zdeněk Zbytek pohrozil případně i šetřením ohledně možného spáchání přečinu pomluvy.

Nic z toho se však zatím nestalo.

Foto: Zdeněk Zbytek, Seznam Zprávy

Výňatek z předžalobní výzvy, kterou poslal v lednu Zbytkův advokát tehdejšímu kandidátovi na prezidenta Petru Pavlovi.

Všichni jsme jen smrtelníci

Předmětem omluvy, kterou Zdeněk Zbytek požadoval, mělo být kromě vět z ankety i Pavlovo dřívější podobně laděné vyjádření ze vzpomínkové knihy V první linii. „Nemíním Petru Pavlovi ani nikomu jinému lži o své osobě tolerovat,“ napsal plukovník ve výslužbě Zbytek do redakce Seznam Zpráv letos 4. ledna.

Petr Pavel se mu neomluvil, ještě předtím Seznam Zprávám řekl, že na svém výroku o Zbytkově neblahé roli v listopadových dnech nehodlá nic měnit. „Já vycházím jenom z toho, co jsem měl možnost sám vidět. Ať si každý udělá z toho obrázek sám,“ uvedl Petr Pavel v době volební kampaně.

Aniž by Zdeněk Zbytek čehokoliv z žádaného dosáhl, s žalobou na Pavla si to rozmyslel. Tak se alespoň situace jevila ještě minulý týden, kdy Zbytek redakci poslal písemnou odpověď, z níž vyplynulo, že přehodnotil své priority a chce si hlavně užívat odpočinku.

Seznam Zprávy se ho ptaly jednak na zvažovanou žalobu na Petra Pavla a také na vztahy s bývalým prezidentem Milošem Zemanem. „Ani jeden z těch pánů mě nezajímá,“ uvedl doslova.

Na následnou přímo položenou otázku, proč si to s žalobou na Pavla rozmyslel, odpověděl: „Všichni jsme jen obyčejní smrtelníci! A každého z nás nakonec stejně jednou zastaví věk a zdraví!“ uvedl 29. března ve zprávě, kterou redakci poslal z lyžování v Itálii.

Až po publikaci článku se ale ozval s tím, že žalobu podal. „Není to pravda, že jsem si to se žalobou rozmyslel! Nerozmyslel, žalobu jsem podal již 23. 1. 2023, než byl Petr Pavel zvolen prezidentem ČR. A žaloba stále platí, protože nemíním nikomu ani Petru Pavlovi, lži o mé osobě, že jsem chtěl v listopadu 1989 poslat tanky na Prahu, tolerovat, když jsem nic takového neřekl, o čemž se může kdokoliv přesvědčit z existujícího záznamu České televize,“ napsal tentokrát Zdeněk Zbytek.

Foto: Zdeněk Zbytek, Seznam Zprávy

Zdeněk Zbytek na aktuální fotografii z dovolené v italských Alpách.

Debaty se Zbytkovou manželkou

Naznačená soudní pře má i pozoruhodnou souvislost. Prezident Petr Pavel se totiž nedávno domluvil s webem Deník.cz na pravidelných čtvrthodinových rozhovorech. Už zahájený pořad s názvem Co můžeme čekat od prezidenta? moderuje redaktorka Kateřina Perknerová, což je manželka Zdeňka Zbytka.

Bývalý důstojník i redaktorka Deníku uvedli, že zamýšlená žaloba a její pořad jsou dva zcela samostatné příběhy, které spolu nijak nesouvisejí.

„Nedovolím si manželce do její práce mluvit, poslala by mě …,“ uvedl v nedokončené odpovědi Zdeněk Zbytek. Více už tuto dohru komentovat nechtěl.

Rovněž Perknerová ubezpečuje, že o manželově přestřelce s Pavlem ani nevěděla. „Mezi námi (a manželem) je betonová zeď, máme oddělené kariéry. Vůbec si tyto záležitosti nesdělujeme,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv.

Taktéž prezidentská kancelář argumentuje v tom duchu, že soukromé záležitosti se v prezidentově mediální prezentaci nijak neprojevují. Jak sdělila hradní mluvčí Markéta Řeháková, pravidelné rozhovory byly domluveny s vedením redakce Deníku a do toho, kdo konkrétně je povede, kancelář prý nijak nezasahovala.

„Naše vztahy jsou čistě profesionální, Kateřina Perknerová je redaktorkou s dlouholetými zkušenostmi v oblasti domácí politiky, o které pravidelně píše. Věříme, že právě to bylo důvodem, proč ji Deník zvolil,“ uvedla mluvčí Řeháková k situaci, kdy hlava státu bude pravidelně debatovat o politice se ženou svého „vojenského soka“.

AKTUALIZACE: Upravili jsme titulek, perex i část textu, která se týká žaloby na Petra Pavla. Reflektuje skutečnost, že Zdeněk Zbytek dodatečně upravil své vyjádření ohledně soudního řízení s nynější hlavou státu.

Reklama

Doporučované