Hlavní obsah

Lipavský: Na Ukrajinu necestujte. Řeči o stahování vojáků jsou dezinformace

Foto: vlada.cz

Český ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

aktualizováno •

Ministerstvo zahraničí připravuje další zdravotnickou pomoc Ukrajině ve výši deseti milionů. Ministr Jan Lipavský po jednání krizového štábu svého resortu také vyzval Čechy, aby na Ukrajinu necestovali.

Článek

„Ministerstvo zřídilo skupinu, která má za cíl koordinaci a přípravu humanitární pomoci pro Ukrajinu,“ uvedl na tiskové konferenci Lipavský. Rezort podle ministra finalizuje další balíček humanitární pomoci v hodnotě deseti milionů korun. Celkem ministerstvo zřídilo dvě skupiny, z nichž jedna slouží k vyhodnocování aktuální situace.

Lipavský také vyzval české občany, aby na Ukrajinu necestovali. Současně ministerstvo aktivně komunikuje s Čechy, kteří se aktuálně v zemi nacházejí. „Evidujeme v systému Drozd 114 Čechů, kteří jsou nyní na Ukrajině. Komunikujeme s nimi,“ uvedl Lipavský.

„Platí, že český zastupitelský úřad v Kyjevě zůstává otevřený. Minulý týden jsme přistoupili k redukci tamních pracovníků. Ponecháváme tam například konzula, aby konzulární činnost byla dostupná,“ dodal ministr zahraničí.

Podle informací České republiky se ruská vojska od hranic s Ukrajinou nestahují, uvedl také Lipavský. Počet ruských vojáků se podle něj blíží ke 200 tisícům. „Řeči o stahování jsou součástí dezinformačních her,“ dodal Lipavský.

„Chtěl bych apelovat na české občany, aby byli obezřetní vůči různým dezinformacím a mediálním manipulacím a hrám. Jsme svědky, že Ruská federace především produkuje celou řadu falzifikovaných informací a vytváří scénáře, které by jí pomohly ospravedlnit případnou agresi vůči Ukrajině,“ uvedl Lipavský.

„Zvažujeme a chystáme se na všechny možné scénáře a průběžně vyhodnocujeme pravděpodobnost, jestli nastanou a jaké budou případně důsledky,“ řekl také na tiskové konferenci Lipavský.

Šéf české diplomacie dodal, že Ministerstvo zahraničí během dneška aktualizuje cestovní opatření, přesnou podobu ale nechtěl předem zmínit. Šlo již o třetí jednání krizového štábu MZV k situaci na Ukrajině.

České Ministerstvo zahraničí opakovaně vyzvalo k mírovému a diplomatickému řešení. Výzva mířila i do Moskvy, aby Rusko přestalo situaci eskalovat. Lipavský už dříve označil situaci na východě Evropy za „opravdu vážnou“.

Reklama

Doporučované