Hlavní obsah

Na předsedu odborů svazy navrhly Středulu a Sokolovou

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Josef Středula začátkem března skončil ve vedení ČMKOS kvůli neplacení členských příspěvků (ilustrační fotografie).

Reklama

Předsedu a místopředsedu Českomoravské konfederace odborových svazů by měli odboráři a odborářky volit v pondělí. Nominaci na předsedu získal bývalý šéf odborů Josef Středula a současná místopředsedkyně Radka Sokolová.

Článek

Nominace na předsedu Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) získala vedle dosavadního předáka Josefa Středuly také místopředsedkyně centrály Radka Sokolová. Do funkce místopředsedy odborové svazy navrhly vedoucího sociálně-ekonomického oddělení ČMKOS Jiřího Vaňáska a Jana Křemena z Českého rozhlasu. ČTK o tom informovala místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová.

Ta centrálu dočasné řídí poté, co Středula začátkem března skončil ve vedení kvůli neplacení členských příspěvků a o týden později rezignoval kvůli zdraví a věku místopředseda Vít Samek. Předsedu a místopředsedu by měli odborářky a odboráři volit v pondělí na mimořádném sněmu.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 tisíci členů. Na sněmu může hlasovat 115 jejich zástupců a zástupkyň. Kandidáty či kandidátky do vedení odborů mohly svazy navrhovat do půlnoci 21. března.

Rada ČMKOS v pondělí doporučila, aby se volby vedení příští pondělí na sněmu uskutečnily. Podle některých předáků je do mimořádného sněmu krátká doba na to, aby bylo možné najít do čela centrály nové osobnosti, které by se stihly všem svazům představit. Některé svazy nominace nepředložily, rozhodnou se podle situace. Zvažují také, že by jejich delegáti hlasovali jen pro obsazení postu místopředsedy, aby centrála měla potřebné dvoučlenné vedení. Hledal by se pak nový kandidát na předsedu.

Sokolová ČTK před pár dny řekla, že se centrála připravuje na různé scénáře, tedy na zvolení jen předsedy, jen místopředsedy, obou, nebo žádného. Může jednat i o svolání mimořádného sjezdu, kde by se vedení volilo. Řádný sjezd by se měl konat na jaře 2026.

Mimořádný sněm by měl debatovat také o dalším postupu odborů. ČMKOS kritizuje třeba důchodovou reformu, a to hlavně odsouvání důchodového věku či nastavení dřívější penze pro náročné profese. Nesouhlasí také se záměrem zrušit od ledna zaručené mzdy ve firmách, který schválila v návrhu novely zákoníku práce vláda ve středu.

Reklama

Doporučované