Hlavní obsah

Muž se sekerou poléval v pražské Ikee barvou nábytek. Pomsta za Bělorusko?

Foto: Policie ČR

Fotografie ze zásahu proti muži se sekerou v obchodním domě na pražském Zličíně.

Reklama

Pražská policie v pátek odpoledne zasahovala u neobvyklého incidentu: Do prodejny s nábytkem vtrhl muž se sekerou a červenou barvou. Vandal, nebo aktivista? „Chtěl na sebe upozornit,“ konstatoval později policejní mluvčí.

Článek

„Muž se sekerou demoloval nábytek a pak ho poléval červenou barvou,“ popsala policie okamžiky před zadržením. Zásah se odehrál v nákupním domě Ikea na pražském Zličíně. „Nikdo není zraněný a podle všeho se jedná o muže, který chtěl takto na sebe upozornit,“ napsala policie bez bližších informací na sociální síť Twitter.

Evakuace návštěvníků obchodního centra nebyla nutná. Poté, co přivolaná hlídka muže zajistila, vymezila prostor pro zdokumentování místa činu. V ostatních sekcích obchodu mohli zákazníci dál nakupovat.

Jak později pro Seznam Zprávy připustil mluvčí policie Jan Daněk, motivem činu může být aktivismus: „Nechtěl někomu ublížit,“ řekl. Na přímou otázku, zda se tedy jedná o aktivistu, odpověděl: „Pravděpodobně ano.“

Pražský incident může vzdáleně připomínat akce ekoaktivistického hnutí Just Stop Oil, které v posledních dnech plní zprávy světových médií. Jejich protestní akce ale obvykle spočívají v tom, že aktivisté polévají umělecká díla barvou (více o fenoménu čtěte ZDE), současně ale nepoužívají zbraně. Jestli se muž se sekerou inspiroval, není v tuto chvíli zřejmé - jeho motivy objasní až další vyšetřování.

Souvislost s Běloruskem?

Útok se navíc odehrál den poté, co americký zpravodajský portál Politico publikoval článek o využívání běloruských vězňů k výrobě nábytku firmy Ikea. Informaci přinesla nevládní organizace Disclose. Podle ní dodavatelé využívali pracovní sílu mimo jiné v trestanecké kolonii pro mladistvé.

Disclose tvrdí, že má svědectví a dokumentaci, která dokazuje, že deset běloruských dodavatelů obchodního řetězce využívalo ve výrobě práci běloruských vězňů. Mezi nimi jsou přitom i lidé, kteří skončili za mřížemi kvůli svému politickému přesvědčení.

Ikea se začala zásobovat u běloruských dodavatelů v roce 1999. Letos v březnu oznámila, že pozastavuje obchodní vztahy s Běloruskem kvůli válce na Ukrajině a v červnu smlouvy s běloruskými dodavateli ukončila, píše Politico. Ikea tvrdí, že v současné době nemá přímé obchodní vztahy se zmíněnými firmami.

Reklama

Související témata:

Doporučované