Hlavní obsah

„Nechceme hlasovací mašinerii.“ Brnu má vládnout koalice sedmi stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Politické strany v Brně v pondělí znovu jednaly o povolební spolupráci.

Reklama

aktualizováno •

Na brněnském magistrátu se rodí široká koalice. V jedenáctičlenné radě budou zástupci ODS, TOP 09, ANO, lidovců, Starostů a nezávislých, Pirátů a ČSSD. Koaliční smlouvu chtějí podepsat ve středu.

Článek

Koalice sedmi politických subjektů má mít v zastupitelstvu 46 z 55 mandátů, v čele magistrátu pak zůstane Markéta Vaňková z ODS.

Partaje chtějí podepsat koaliční smlouvu před ustavujícím zasedání zastupitelstva, které bude na programu ve čtvrtek.

Nabízí se především otázka, zda bude možné tak širokou paletu názorů ukočírovat. Aktéři přitom po volbách širokou koalici odmítali.

„Mám ráda výzvy. Je mi jasné, že zejména pro mě bude složité udržet takto širokou koalici ve shodě. Budu se ji snažit najít i za cenu kompromisů. Opakuji, že podle mě je tato široká koalice v této nelehké a netypické době nejlepším řešením pro Brno,“ vysvětlila primátorka.

Mohla prý volit užší platformu s větším klidem a jednotou v názorech, dospěla ale k názoru, že by to nebylo správné řešení. „Bude potřeba vyslechnout názory většiny stran, vést debatu a snažit se najít shodu, abychom město vedli nejlepším možným způsobem. Nechci hlasovací mašinerii 28 hlasů,“ narážela na počet hlasů, které by dávalo spojení ODS, TOP 09 i ANO, o němž se také spekulovalo.

V koalici, kde zasednou i zástupci hnutí ANO, nakonec zůstávají i zástupci lidovců a Pirátů, kteří se k ní ještě minulý týden stavěli skepticky. „Preferovali jsme koalici na vládním půdorysu. S ohledem na situaci, kdy jiní koaliční partneři nechtěli ustoupit z tohoto záměru, tak nám nic jiného nezbývá. Zároveň nám to umožňuje pokračovat v rozdělané práci a důležitých částech našeho programu,“ uvedl zástupce lidovců Filip Leder.

Občanští demokraté šli do voleb společně s TOP 09. V jedenáctičlenné radě budou mít čtyři posty.

Primátorka bude mít v gesci kulturu a dlouho slibovanou stavbu koncertního sálu pro filharmoniky. Připadne jim také nově zřízená oblast pro energetiku, doprava, sociální oblasti či sport.

Zástupci hnutí ANO, které v Brně skončilo druhé, budou mít v radě tři místa, včetně prvního náměstka. Tím bude jejich lídr René Černý, který dostane na starost investice. ANO bude mít také v gesci územní plánování, rozvoj města a bytovou politiku. „Nabídnuté gesce nám nabízejí plnit podstatnou část našeho volebního programu,“ uvedl Černý.

Brno - rozdělení míst v radě

ODS:

Primátorka Markéta Vaňková (gesce kultury)

1. náměstek Robert Kerndl (nově energetika, sociální oblast)

Petr Kratochvíl (doprava)

TOP 09:

Tomáš Aberl (sport)

ANO:

1. náměstek René Černý - investice a implementace evropských fondů

Petr Bořecký - územní plánování a rozvoj města

Karin Karasová - bytová politika

(Kateřina Jarošová - uvolněná zastupitelka pro marketing a PR města)

KDU-ČSL + Starostové:

dvě místa v radě - personální otázky ještě budou vyjasněny (životní prostředí, školství)

Piráti:

oblast IT a udržitelná doprava - personálie řeší

ČSSD:

Jiří Oliva - majetek

Na tiskové konferenci chyběl lídr lidovců a končící první náměstek primátorky Petr Hladík. Ten se proti široké koalici stavěl, ale stane se ministrem životního prostředí a v nové radě figurovat nebude. Leder řekl, že jeho kolega přijal koalici se „skřípěním zubů“.

Lidovcům zůstanou gesce školství a životního prostředí, ovšem bez energetiky. Nově zřízenou oblast dostane na starost pravá ruka primátorky, náměstek Robert Kerndl (ODS).

Koaliční smlouvu po středečním podpisu musí schválit jednotlivé stranické aparáty.

Specifické hlasování prostřednictvím fóra mají především Piráti. Část členské základny se přitom stavěla proti vládnutí s hnutím ANO. „Pokud smlouva z naší strany nebude ratifikována, pak samozřejmě odstoupíme,“ sdělil lídr Pirátů Marek Lahoda. Jejich hlasovací procesy trvají přibližně týden. Budou hlasovat až o finální verzi koaliční smlouvy.

Strany v brněnském zastupitelstvu

ANO – 13 zastupitelů

ODS – 12 zastupitelů

TOP 09 – 4 zastupitelé

KDU-ČSL – 5 zastupitelů

STAN – 5 zastupitelů

SPD – 5 zastupitelů

Piráti – 4 zastupitelé

ČSSD – 3 zastupitelé

Zelení – 2 zastupitelé

Žít Brno – 1 zastupitel

Trikolora – 1 zastupitel

Koalice Společně, tedy ODS a TOP 09, volby v Brně ovládla se ziskem 25 procent, což znamená 16 mandátů v 55členném zastupitelstvu.

Na druhém místě skončilo s 20,5 procenta hnutí ANO (13 křesel). Třetí je koalice lidovců se Starosty a nezávislými, připsala si okolo 17,1 procenta hlasů (10 křesel).

Čtvrté je hnutí SPD s Trikolorou, Moravany a Nezávislými kandidáty se ziskem 9,8 procenta (6 křesel). Do zastupitelstva se dostali ještě Piráti (4 křesla), ČSSD (3 křesla) a Zelení se Žít Brno (3 křesla).

V opozici zůstanou SPD s Trikolorou a Moravany a také Zelení s Žít Brno. Dosud vedla Brno koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.

Aktualizovali jsme celý text.

Reklama

Doporučované