Hlavní obsah

ANO chce mobilizovat Čechy proti korespondenční volbě a euru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Karel Havlíček.

Reklama

ANO chce vyvolat referendum o korespondenční volbě, euru a migračním paktu.

Článek

Zástupci stínové vlády hnutí ANO ve čtvrtek oznámili, že předloží návrh ústavního zákona o referendu ke korespondenčnímu hlasování. „Připravíme celoplošnou petiční akci po celé České republice, kde budeme mobilizovat občany celé země,“ uvedl místopředseda hnutí Karel Havlíček.

Poslanecká sněmovna se má zavedením korespondenční volby, kterou už schválila vláda, zabývat příští týden. „Nepovažujeme za správné, že se zvyšuje komfort lidí, kteří zde nežijí a nežijí zdejší problémy,“ dodal Havlíček.

Podle poslance Radka Vondráčka (ANO) je důvodem fakt, že vláda spolu s opozici nehledá konsenzuální řešení. „Poslední nástroj, který máme, je obrátit se na občany, proto podáváme speciální zákon, který položí čtyři otázky,“ uvedl Vondráček.

V referendu podle něj mají lidé odpovědět na to, zda si přejí korespondenční volbu ze zahraničí, zda si přejí zavedení eura, zda souhlasí s tím, aby bylo omezeno právo veta v rámci hlasování a rozhodování v EU. „Čtvrtá otázka se týká migračního paktu,“ dodal.

Podle Aleny Schillerové chce hnutí ANO svolat také mimořádnou schůzi týkající se příspěvku na péči.

Reklama

Doporučované