Hlavní obsah

Babiš tepe SPD, Okamura mu to vrací. Je to apel na voliče, míní politolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna, Seznam Zprávy

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš a šéf hnutí SPD Tomio Okamura.

Reklama

Opoziční strany ANO a SPD se začaly navzájem kritizovat. Politici hnutí Andreje Babiše totiž uvedli, že si nedokážou představit vytvoření společné koalice po sněmovních volbách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Spolupráce ANO a SPD po sněmovních volbách? Dosud strany odrážely otázky na toto téma frázemi o tom, že rozhodne až povolební situace a ochota shodnout se na klíčových bodech programů.

Nyní se ale situace změnila. Ze strany politiků hnutí ANO začaly o víkendu, kdy mělo hnutí SPD sjezd, padat k otázce možné koalice ostré výroky. Hovoří o lhaní, podrazech a za nepřijatelný považují požadavek SPD na vystoupení z EU.

Za změnou rétoriky vidí politolog Lubomír Kopeček z brněnské Masarykovy univerzity boj o voliče. „Přetahují se o voliče, kteří do určité míry v tuto chvíli nemusí být jednoznačně vázáni na jednu stranu. Referendum o vystoupení z EU může být z hlediska ANO problém,“ vysvětluje politolog.

Kopeček ale zároveň dodává, že volby jsou až příští rok a do té doby se může vše změnit. „Upřímně si nemyslím, že by pro ANO bylo SPD úplně vítaný partner pro povolební vyjednávání. Může ale nastat situace, kdy to jedna z alternativ pro ANO bude.“

Podle politologa Josefa Mlejnka si chce ANO zajistit přízeň voličů, pro které je nepřijatelný šéf SPD.

„Vnímám to tak, že je to apel na voliče. V hnutí ANO vědí, že pro významnou část voličů ANO je Tomio Okamura nepřijatelný. Tudíž jim hrozí, že jim to pravé křídlo začne někam utíkat, pokud by jednoznačně deklarovali, že s Okamurou půjdou klidně do koalice,“ míní politolog z Institutu politologických studií při Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy.

Pro Seznam Zprávy vysvětlil své výhrady k SPD místopředseda Sněmovny Karel Havlíček (ANO):

„Diskuze o vystoupení z EU či NATO vylučuje dopředu jakoukoliv spolupráci. O tom, s kým budeme vytvářet případnou koalici, rozhodne to, jak se přizpůsobí našemu programu,“ napsal.

Už v neděli vyloučil povolební spolupráci s Tomio Okamurou expremiér a šéf ANO Andrej Babiš:

„Nedokážu si představit s ním být v koalici, spolupracovat mohl i teď v rámci opozice, místo toho ale neustále útočí na hnutí ANO, lže o nás. Je to člověk, který nedrží slovo. Kromě toho chce vystoupit z NATO a Evropské unie a na tom se s ním určitě neshodneme,“ uvedl v neděli pro Novinky Babiš.

Proti spolupráci se o víkendu vyslovila i šéfka poslanců ANO Alena Schillerová nebo lídryně ANO do eurovoleb Klára Dostálová.

Okamura: ANO se rozhodlo jít do vlády s ODS?

Šéf poslaneckého klubu SPD Radim Fiala si ale i přes tuto kritiku myslí, že je koalice s ANO možná.

„Myslím, že to je takový výkřik a že bychom se měli oprostit od takových věcí a spolupracovat už teď v opozici a spolupracovat i po příštích parlamentních volbách. Nedokážu si představit, že by ANO vládlo s někým z pětikoalice,“ řekl ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Předseda SPD Tomio Okamura ale reagoval rázněji. „Takže se ANO definitivně rozhodlo pro pokračování vlády s ODS? To mi nepřipadá jako pozitivní zpráva pro lidi,“ napsal na sociální síti X.

O společné vládě obou opozičních hnutí mluvil v sobotu na celostátní konferenci SPD exprezident Miloš Zeman. Označil za překážku a politickou chybu, že SPD „dostatečně nepodpořilo“ lídra ANO Andreje Babiše v loňské prezidentské volbě. A stejně jako politici ANO Zeman zmínil, že se s SPD neshodne na požadavku vystoupit z EU, v referendu by hlasoval proti.

Reklama

Doporučované