Hlavní obsah

Bartoš ujišťoval vládu, že stihne digitalizaci stavebního řízení

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš, ilustrační snímek.

Reklama

Jak informovaly Seznam Zprávy, Starostové se obávají, že červencové spuštění digitalizace stavebních úřadů spěje k průšvihu. Pirátský vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš vládu ujišťoval o opaku.

Článek

Mezi Starosty a Piráty panuje napjatá nálada kvůli stavu, ve kterém je digitalizace stavebního řízení. Úřady ji mají spustit 1. července. Jak jsme už popsali, ve STAN jsou velké obavy, že se termín nestihne, nebo na něj úřady nebudou dostatečně připraveny.

Ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš kvůli tomu minulý týden osobně musel na poslanecký klub STAN. Poslance tam sice ujišťoval, že termíny platí, pochybnosti koaličních partnerů ale nerozptýlil.

A totéž se opakovalo před středečním jednáním vlády. Detaily popsal pro ČTK ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL), podle kterého Bartoš koalici podrobně informoval, jak jdou přípravy na implementaci stavebního zákona včetně IT řešení. „Ujistil nás, že se všechny kroky stíhají, že to zvládnou,“ uvedl.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) jsou další úřady připravené poskytnout Bartošovu ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) odborné kapacity. „Každé ministerstvo má legislativní či právní odbor, může to přinést rychlejší či netradiční řešení,“ sdělil.

Detailně

Digitalizace má umožnit například to, aby stavebníci nemuseli fyzicky s dokumenty na úřad, ale mohli je zaslat elektronicky. Problém ale je, že potřebné vybavení ani samotný systém zatím stavební úřady nemají. Stejně jako přesná pravidla, jak bude vše fungovat.

Reklama

Doporučované