Hlavní obsah

„Máme novou totalitu,“ poslanci se hádali kvůli upuštění od obecné rozpravy

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Mimořádná schůze Sněmovny.

Reklama

aktualizováno •

Letní zvýšení důchodů už čtvrtý den zaměstnává Sněmovnu.

Článek

Debatu poslanců provázejí rozsáhlé obstrukce. K hlasování o zrychleném jednání se dolní komora propracovala až po 58 hodinách od úterního zahájení schůze.

Ve čtvrtek večer po 20. hodině poslanci díky hlasům koalice rozhodli i o tom, že se o novele nebude vést obecná rozprava. Opozice proti tomu důrazně protestovala.

Zástupci ANO si pak vyžádali dvouhodinovou pauzu na jednání svého poslaneckého klubu. Schůze pak pokračovala až ve čtvrtek ve 22:35.

Po pauze předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek řekl, že upuštění od obecné rozpravy je do jisté míry nestandardní postup, jde ale o reakci na vyjádření opozice, že pravým cílem rozpravy není diskutovat a sdělit návrhy, ale někoho zlomit.

„A to už je za hranicí toho, jak má Parlament fungovat,“ řekl Michálek.

„Vy jste zařízli obecnou rozpravu,“ vytkl vládní většině bývalý předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a obvinil ji, že zavádí totalitní praktiky. „Každý zákon by měl projít nějakou demokratickou diskusí,“ argumentoval. Koalice podle něho obešla Parlament.

„My tady máme novou totalitu,“ prohlásil předseda ANO Andrej Babiš a následně začal číst projevy těch, na které se kvůli upuštění od obecné rozpravy nedostalo, což trvalo až přes půlnoc ze čtvrtka na pátek.

Poslanci ANO se špatně domluvili, vláda zmatku využila

Poslanci už ve čtvrtek ráno po šestihodinové noční přestávce debatovali nad vládním návrhem pomalejšího tempa červnové valorizace důchodů. Teprve 37 hodin od začátku schůze se jim podařilo schválit její program.

V této fázi schůze měli poslanci rozhodnout o tom, zda budou vládní návrh projednávat ve zkráceném jednání ve stavu legislativní nouze. Jen do této „procesní“ debaty se přihlásila více než šedesátka poslanců.

Vládní koalice se proto rozhodla zařadit hlasování jako pevný bod na určitý čas, bez ohledu na to, zda opozice v té době dokončí své projevy - navrhovala čas 15:30.

Jenže poslanci hnutí ANO se špatně dohodli a vládní poslanci toho obratem využili.

Poslanec ANO Patrik Nacher předložil protinávrh, aby se o zrychleném jednání hlasovalo ve čtvrtek ve 20 hodin. Takto brzké hlasování si přitom opozice nepřála.

Nacher i jeho straničtí kolegové byli evidentně překvapeni, když vládní poslanci jeho návrh podpořili.

Zneužili jste Patrika Nachera. Vy to neděláte z lásky k opozici,“ okomentovala to odpoledne šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

Poslanec ANO Robert Králíček zase řekl, že se koalice Nachera snaží schválením jeho vlastního návrhu zesměšnit.

Sám Nacher posléze označil svůj návrh za bláhový. „Ono to kupodivu prošlo a teď je z toho takové pozdvižení. Že já blbec jsem ten návrh vůbec dával,“ řekl Nacher.

Proč jednání trvá tak dlouho?

  • Celé dva jednací dny (úterý a středu) poslancům trvalo schválit program schůze. Opozice obstruovala už tento úvodní bod a využívala přednostních práv, která nejsou časově omezena. Například šéf SPD Tomio Okamura mluvil více než 7 hodin.
  • Po schválení programu se jedná o podmínkách, za kterých se bude zákon schvalovat. Vláda požaduje zrychlené projednání, opozice se opět snaží hlasování co nejvíc oddálit. Do této „procesní“ debaty se přihlásilo 60 poslanců a opozice znovu využívá svých přednostních práv. Poslanci si také musí odhlasovat, jaký typ rozpravy otevřou.
  • Teprve poté přijde na řadu debata o zákonu jako takovém. Do ní se znovu mohou přihlásit všichni poslanci.
  • Jednací řád dává jen omezené možnosti, jak debatu urychlit. Koalice už prohlasovala zkrácení vystoupení řadových poslanců na dvakrát pět minut. Krajním řešením je zařadit hlasování na konkrétní čas bez ohledu na to, zda chce opozice ještě vystupovat.

Od úterního zahájení trvá schůze už desítky hodin. „Jednáme 37 hodin, stále jsme se nedostali k zákonu samotnému… Začínám ztrácet pojem o čase, místo je jisté. Asi tak…,“ glosoval ve středu na twitteru lidovec Marek Výborný.

Vládní poslanci by rádi zákon schválili v pátek, nejpozději v sobotu. Už se ale připravují na další noční jednání. V některých stranách se směny rozepisují do tabulky, u Starostů se i losuje:

Opozici vadí dvě věci - samotné snížení valorizace důchodů, ale i projednávání ve zkráceném jednání. SPD a ANO tvrdí, že pro takový postup není důvod.

Jurečka v noci na čtvrtek řekl, že zachování současného způsobu valorizace důchodů by znamenalo v příštích deseti letech celkové zatížení pro státní rozpočet zhruba 600 miliard korun povinných výdajů. Vládní návrh by toto zatížení snížil na zhruba 316 miliard korun.

Penze se mají v červnu mimořádně valorizovat o 1770 korun, vláda chce ale částku snížit na 760 korun.

Jak to v noci vypadá ve Sněmovně? Podívejte se na fotogalerii:

+9

Reklama

Doporučované