Hlavní obsah

Budova konzulátu v New Yorku hostí kontroverzní akci. Česko s tím nic nenadělá

Foto: Czechcenters.cz

Bohemian National Hall v New Yorku.

Reklama

Česká národní budova v New Yorku má hostit besedu pořádanou extremistickou organizací. Tamní politici vyzvali premiéra, aby ji zrušil. Podle Ministerstva zahraničních věcí to však už není možné.

Článek

Česká národní budova na newyorském Manhattanu se dostala do prekérní situace, když část svých prostor v rámci komerčního pronájmu pronajala kontroverzní organizaci. Lidé na Manhattanu proti akci protestují a vyzývají Česko, aby pronájem zrušilo. Naštvaný je i český ministr zahraničí, který vyzval generální konzulát v New Yorku, aby změnil systém pronájmů tak, že už k podobné situaci nedojde.

Budova by v příštím týdnu měla hostit veřejnou akci pořádanou organizací Moms For Liberty. Ta byla v loňském roce organizací Southern Poverty Law Center (volně přeloženo „Právní centrum pro chudé amerického Jihu“) označena za extremistickou.

Na kontě má například to, že její pobočka v Indianě v jednom ze svých zpravodajů použila citát Adolfa Hitlera. Organizace je ale problematická zejména kvůli své agendě proti inkluzi studentů, včetně vymezování se proti sexuálním menšinám.

„S konáním akce nesouhlasím, aktivity této organizace neodpovídají zájmům české zahraniční politiky, a kdyby bylo na mně, nikdy by se na půdě české národní budovy neodehrála,“ řekl pro Seznam Zprávy ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Do věci se vložil i senátor státu New York Brad Hoylman-Sigel, který na sociální síti X vyzval premiéra Petra Fialu (ODS), aby akci zrušil.

Ministerstvo zahraničních věcí dále ve vyjádření pro české a zejména americké novináře uvedlo, že konání akce není vyjádřením postoje generálního konzulátu v New Yorku, Ministerstva zahraničních věcí a ani České republiky.

„Jedná se o akci realizovanou na základě komerčního pronájmu prostor budovy ze strany krajanské organizace Bohemian Benevolent and Literary Association (BBLA) jako pronajímatele. Generální konzulát nebyl předem informován o uzavření této nájemní smlouvy mezi BBLA a Moms for Liberty,“ uvedlo ministerstvo.

Krajanská organizace BBLA je právnickou osobou s dlouhodobým právem užívat prostory budovy a realizovat takzvané příležitostné pronájmy společných prostor budovy a od roku 2018 uzavírání nájemních smluv nepodléhá předchozímu schválení konzulátu. To by se nyní mělo změnit.

Moms for Liberty budou v českém objektu pořádat veřejnou debatu, kde budou jejich zástupci odpovídat na otázky veřejnosti. Proti události se začali hlasitě vymezovat místní obyvatelé i místní demokratičtí političtí zástupci, kteří vyzvali českou stranu, aby akci zrušila.

„V New Yorku není místo pro nenávist nebo náboženský extremismus,“ citoval web Upper East Side tamního kongresmana Jerryho Nadlera.

To podle českého ministerstva už ale není možné, protože by to pro českou stranu mohlo mít právní důsledky. „Vzhledem k tomu, že BBLA je v současnosti smluvně zavázána vůči Moms for Liberty, není již možné akci v budově zrušit,“ uvedlo.

Začalo to covidem

Organizace Moms for Liberty vznikla na Floridě teprve v roce 2021, aby se vymezila proti testování a očkování dětí proti covidu a také proti nošení roušek ve školách. K červenci roku 2023 už ovšem měla 285 poboček ve 45 státech.

Později se rozšířilo i portfolio jejích témat; organizace se začala vymezovat také proti vládě či LGBT komunitě a rozhodla se podpořit také zákaz knih nevyhovujících jejich pojetí světa. V USA je proto některými označována za krajně pravicovou a extremistickou organizaci.

Skupinu provázejí i skandály. Jak už zaznělo, v minulosti například její pobočka v Indianě v jednom ze svých zpravodajů využila citát Adolfa Hitlera „Ten, kdo má mladou generaci, získává budoucnost“, jak informovala agentura AP. Organizace se za tento čin sice později omluvila, stín na ní však zůstal.

Přestože se organizace ve svých začátcích rychle stala vlivnou konzervativní silou, podle listu The New York Times se nyní i kvůli mnoha skandálům zdá, že její vliv slábne. V minulém roce ale na jejich setkání vystoupila například Nikki Haleyová, nynější kandidátka na republikánskou nominaci do boje o Bílý dům.

Reklama

Doporučované