Hlavní obsah

Opozici se nepodařilo odvolat Pospíšila z rady. Schůze trvala sedm hodin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Pusa pro štěstí. Jiří Pospíšil se dnes opozici zodpovídal ze svého údajného zapojení do kauzy Dozimetr.

Reklama

aktualizováno •

Pražští zastupitelé se sešli poprvé po prázdninách a hned na mimořádné schůzi. Tu iniciovala opozice kvůli údajnému zapojení náměstka primátora Jiřího Pospíšila do korupční kauzy Dozimetr. Odvolat se ho nepodařilo.

Článek

Zastupitelé hlavního města Prahy podrželi ve funkci náměstka primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09). Jeho odvolání požadovala opozice v čele s ANO a Praha sobě. Zastupitelé se pro jejich návrhy nevyslovili.

Samotné jednání začalo už brzy ráno, ale protáhlo se i kvůli interpelacím veřejnosti, k hlasování se zastupitelé dostali až po půl třetí odpoledne.

Ihned poté, co Pospíšil ustál snahu o odvolání, začali zastupitelé v rámci mimořádné schůze projednávat i kauzy hnutí Praha sobě Jana Čižinského, které na program schůze nechala zařadit opozice.

Zastupitelé tak krátce projednali ještě bod „financování Prahy sobě sponzory a související klientelistické vazby“ a bod „ke střetu zájmů partnera společnosti Grant Thornton Advisory s.r.o. a odstoupení od smlouvy k provedení hloubkového auditu týkající se kauzy Dozimetr“. Ani z jednoho však zásadní usnesení nevyplynulo a mimořádná schůze po sedmi a půl hodinách skončila.

Přísaha na vlastní život

Jiří Pospíšil vystoupil hned ráno s krátkým proslovem, v němž uvedl, že v kauze Dozimetr není ani podezřelý, ani obviněný. „Až budou podány obžaloby, budeme vědět, kdo je kdo, a kauza nebude zneužívána politickou konkurencí,“ nechal se slyšet.

Později prohlásil, že přísahá na vlastní život, že nevlastnil a nevlastní kryptovaný telefon.

„Poskytl jsem policii součinnost, uplynulo 14 měsíců od dobrovolného výslechu a já jsem stále v pozici člověka, který není podezřelý ani obviněný,“ dodal s tím, že část jeho výslechu unikla na veřejnost, ale on si za ním stále stojí.

Lhal, tvrdí Čižinský

Hnutí ANO, které mimořádnou schůzi iniciovalo, navrhlo usnesení, kterým Pospíšila vyzývá k rezignaci na post ve vedení města. Opoziční zastupitel Jan Čižinský (Praha sobě) pak chce Pospíšilovo odvolání.

Odpoledne ale připustil, že k odvolání nejspíš nedojde, navrhl proto odhlasování doplňujícího usnesení. „Ve tvaru: pražští zastupitelé důvěřují Jiřímu Pospíšilovi,“ přiblížil.

Praha sobě se už koncem prázdnin obrátila na šéfku TOP 09 Markétu Pekarovou Adamovou s výzvou, aby pražskou buňku strany rozpustila.

Podnětem byl srpnový článek Deníku N, který se odkazoval na neveřejný policejní spis, podle nějž Pospíšil zorganizoval schůzku zástupců hnutí STAN a TOP 09, kde se setkali jeho bývalý asistent Jiří Fremr a Michal Redl, jeden z hlavních obviněných v kauze Dozimetr.

Podle zástupců Prahy sobě to znamená, že Pospíšil stál u zrodu korupční skupiny. „Jiří Pospíšil lhal a křivě přísahal o kontaktech s Michalem Redlem, stejně jako kdysi Michal Hašek. Je tak vydíratelný a mít ho za náměstka je ostudou hlavního města,“ prohlásil na začátku čtvrtečního zasedání Čižinský.

Praha sobě ostřeluje Pospíšila

Více o aktivitě představitelů Prahy sobě proti Jiřímu Pospíšilovi si přečtěte zde:

Zametejte před vlastním prahem

Společně s kolegy dostal od klubu Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) košťata s mašličkou. „Dostali jste košťátka, tak zametejte před vlastním prahem,“ řekl jim šéf klubu Tomáš Portlík (ODS).

Zastupitelé koalice zároveň začali na bod mimořádného zastupitelstva zařazovat výše zmíněné body týkající se kauz politiků Prahy sobě z minulého volebního období, kdy byli ve vedení hlavního města.

Emoce se na začátku schůze snažil klidnit i primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který varoval před honem na čarodějnice. „Z vlastní zkušenosti vím, jak je frustrující se zodpovídat ze skutků, kterých jsem se nedopustil, a bojovat s větrnými mlýny,“ uvedl.

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozdávání košťat na jednání pražského zastupitelstva.

Dozimetr

Kauza Dozimetr otřásla pražskou i celostátní politikou loni v létě. Stála post tehdejšího náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN).

Policie začala loni v červnu nejprve stíhat 13 lidí, včetně podnikatele Michala Redla nebo tehdejšího náměstka primátora Petra Hlubučka. Pár dní nato jeden z obviněných spáchal sebevraždu.

Další čtyři lidi obvinila policie letos v dubnu. Na seznam přibyl třeba exposlanec ODS Marek Šnajdr nebo bývalý náměstek ředitele VZP Tomáš Knížek. A před několika týdny začali policisté stíhat také tři firmy.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme další detaily z jednání.

Reklama

Doporučované