Hlavní obsah

Děkan od Nerudové končí. Je spojován s aférou s rychlotituly

Foto: Mendelova univerzita

Pavel Žufan, dosavadní děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity.

Reklama

Děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v pondělí oznámil rezignaci. Byl podepsán i pod kontraktem s rakouskou agenturou, která zprostředkovávala doktorský titul z Brna za 25 tisíc eur.

Článek

Na brněnské Mendelově univerzitě končí funkcionář, jemuž bývalá rektorka a nynější kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová připisuje odpovědnost za způsob, jakým škola rozdávala v minulých letech akademické tituly.

Děkan Provozně ekonomické fakulty Pavel Žufan, krerý byl ve funkci od roku 2018, v pondělí na mimořádném zasedání fakultního akademického senátu oznámil rezignaci. Skončit má na konci ledna.

Jak následně univerzita uvedla v tiskovém prohlášení, ke kroku děkana vedla snaha o uvolnění prostoru pro dořešení situace, kterou prošetřuje Národní akreditační úřad pro vysoké školství.

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ uvedl Žufan v rezignačním dopisu. Dalším důvodem je prý snaha „zamezit eskalaci diskuzí na univerzitě a v mediálním prostoru“.

Jak uvedl Deník N, ke zvážení rezignace děkana vyzval současný rektor Jan Mareš.

Už v minulých týdnech ale prosakovaly z univerzity na veřejnost informace, že děkan Žufan je připraven skončit, pokud by jeho setrvání ve funkci mělo bývalé rektorce Nerudové škodit v prezidentské kampani.

Na Žufanově fakultě byly už dříve zachyceny případy překladových plagiátů disertačních prací a také případy, kdy někteří studenti zvládli doktorské studium už za dva roky, ačkoliv standardní doba je tři roky.

Jak nedávno uvedly Seznam Zprávy, kauzy stále prověřuje Národní akreditační úřad pro vysoké školství a verdikt lze nejspíše čekat až na příštím jednání rady tohoto úřadu 19. ledna. Tedy mezi prvním a druhým kolem prezidentských voleb. Zápis  z jednání bude na webu nejspíše zveřejněn až začátkem února.

Problém Mendelovy univerzity se týká hlavně studentů z Rakouska a Německa, jimž škola nabízela doktorát za úplatu 25 tisíc eur přes salcburskou zprostředkovatelskou agenturu Institut für Management. Pod smlouvami s ní je podepsán právě Pavel Žufan. Kontrakt trval už od roku 2014 až do loňska, kdy problémy školy začaly poprvé prosakovat na veřejnost.

Žufan byl také dle neoficiálních informací v pozici vedoucího u disertačních prací tří z celkem dvanácti absolventů, u nichž sama vysoká škola měla při nedávném interním auditu zjistit, že podmínky pro udělení doktorského titulu Ph.D. nesplnili.

Nerudová spoluzodpovědnost nepřijímá

Redakce děkana Žufana oslovila už v pátek s dotazem, zda cítí osobní odpovědnost za poškození reputace školy a zda je připraven funkci složit. Na dotaz ale nijak nereagoval.

O Žufanově odpovědnosti mluvila právě bývalá rektorka Nerudová. „Za uskutečňování studijního programu je odpovědný děkan fakulty,“ reagovala na otázku Seznam Zpráv. Svou vlastní vinu nynější prezidentská kandidátka, která na fakultě nadále na poloviční úvazek pracuje, nepřipouští.

Naproti tomu bývalý ministr školství a nynější šéf Národního akreditačního úřadu Robert Plaga spoluzodpovědnost bývalých funkcionářů školy vidí, protože na univerzitě podle něj selhaly kontrolní mechanismy.

Plaga, který sám tuto brněnskou univerzitu letos provizorně dva měsíce vedl, pro Seznam Zprávy poukázal mimo jiné na to, že každý rektor stojí v čele rady pro vnitřní hodnocení, což je univerzitní orgán, jenž má dbát na kvalitu vzdělávání a dodržování akreditovaných studijních programů.

Končící děkan Žufan byl v čele Provozně ekonomické fakulty od doby, kdy se Danuše Nerudová stala rektorkou (únor 2018). Loni v listopadu před akademickým senátem obhájil mandát pro další čtyřleté období.

Pavel Žufan je stejně jako Danuše Nerudová absolventem Provozně ekonomické fakulty. Na škole zůstal i po studiích. V předchozích letech působil ve funkci vedoucího Ústavu managementu, proděkana zmíněné fakulty a také prorektora celé univerzity.

Reklama

Doporučované