Hlavní obsah

Fiala v úterý přivítá v Praze evropské kolegy. Budou jednat o Ukrajině

Foto: twitter.com/P_Fiala

Petr Fiala na archivním snímku z návštěvy Ukrajiny.

Premiér Petr Fiala (ODS) bude příští týden v úterý v Kramářově vile hostit setkání sedmi evropských státníků, s nimiž bude jednat o obnově Ukrajiny a pomoci napadené zemi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Do Prahy dorazí třeba končící nizozemský premiér Mark Rutte, polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně vlády Lotyšska Evika Silinová nebo dánská premiérka Mette Fredriksenová.

„Jsou to lídři zemí, s nimiž nás spojuje aktivita a odhodlání pro naši bezpečnost něco udělat,“ řekl Fiala ve videu, které v neděli dopoledne zveřejnil na sociální síti X.

Hlavními tématy jednání budou česká muniční iniciativa, protivzdušná obrana Ukrajiny a obranně-průmyslová spolupráce v Evropě.

Právě Fiala, Rutte a Fredriksenová patří do skupiny představitelů pěti vlád, kteří byli letos v lednu spoluautory otevřeného dopisu vyzývajícího ke zvýšení podpory bránící se Ukrajině. Ta trpí následky ruské agrese už třetím rokem.

Fiala ve videu, kterým setkání s kolegy avizoval, uvedl, že bezpečnost Evropy není dnes nic samozřejmého, neboť Rusko se podle něj netají, že jeho mocenské ambice jsou větší.

„Úkolem nás politiků je zajistit, aby válka nezačala. Je to reálné a stačí na to jediné - být připraveni, vyzbrojeni, odhodláni a jednotní. Silní natolik, aby protivníka ani nenapadlo válku vyvolat. Ano, bude to něco stát, ale pořád to bude nesrovnatelně levnější než sebemenší konflikt,“ řekl premiér.

Evropští lídři jednají o obnově Ukrajiny pravidelně. Letos v únoru svolal takový summit do Paříže francouzský prezident Emmanuel Macron. Pomoci napadené zemi se věnoval i dvoudenní březnový summit EU v Bruselu.

Česko patří k lídrům pomoci Ukrajině. Mezinárodně rezonovala třeba česká výzva na nákup munice pro Ukrajinu od zemí, které ji bez prostředníka nebyly ochotné uvolnit. Při své nedávné návštěvě USA premiér uvedl, že Česko sehnalo už přes 500 tisíc kusů dělostřelecké munice a chce v tom dál pokračovat.

Doporučované