Hlavní obsah

Rozdělení premiéři. Fiala není přesvědčen, že by jednání V4 mělo výsledky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Archivní snímek z návštěvy slovenského premiéra Roberta Fica v Praze. Po jeho boku premiér Petr Fiala.

Reklama

V4 tvoří Česko, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Postoje maďarského premiéra Viktora Orbána a nového slovenského předsedy vlády Roberta Fica se však v poslední době na evropské úrovni liší od těch českých a polských.

Článek

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) se vyjádřil skepticky k případným výsledkům setkání premiérů Visegrádské skupiny (V4). Česko skupině předsedá, setkání na úrovni premiérů zatím nesvolalo. Fiala to zdůvodnil tím, jak vypadají jednání Evropské rady. Do budoucna je ale připraven setkání svolat, řekl novinářům na celostátním fóru Pirátů v Brně. Vyčká však na průběh mimořádného summitu EU.

Fiala připomněl, že spolupráce V4 dále pokračuje na řadě úrovní, třeba ministerské. „Samozřejmě ta nejdůležitější úroveň, ta premiérská, se v poslední době nescházela. A já to pokládám v kontextu toho, co se odehrává, jak třeba probíhají jednání na Evropské radě, vlastně za logické,“ řekl Fiala.

Fiala podle svých slov setkání premiérů V4 záměrně nesvolával, dokud nevzniknou nové vlády po volbách v Polsku a na Slovensku. „Situace je teď jiná. Ale abychom se setkali na nejvyšší úrovni, já jsem k tomu připraven do budoucna, tak musíme mít předpoklady pro to, že to jednání povede k nějakému výsledku. Zatím nejsem přesvědčen, že všechny ty předpoklady jsou naplněny,“ řekl Fiala. Vyčká na průběh mimořádného summitu EU, který bude 1. února v Bruselu.

Česko předsedá V4 od poloviny loňského roku. V listopadu se v Praze setkali prezidenti všech čtyř zemí, uskutečnila se taky řada setkání na ministerské úrovni.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v prosinci v rozhovoru s ČTK uvedl, že se letos v Praze uskuteční jednání ministrů zahraničí V4. „Otevřeně jsem celou dobu deklaroval, že jsme chtěli počkat na to, jak dopadnou klíčové volby na Slovensku a v Polsku. Dneska v obou zemích jsou nové vlády, máme tam partnery, o kterých víme, že s nimi budeme moci dále spolupracovat na těch agendách,“ uvedl Lipavský.

Reklama

Doporučované