Hlavní obsah

Chaos u firemních školek. Podle ministerstva nezdraží, realita je jinde

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura.

Reklama

aktualizováno •

Náklady na firemní školky rodičům nezvedneme, dušovala se koalice. Všechno je ale jinak. Firmy začaly rodiče upozorňovat, že jim kvůli firemní školce výrazně stoupnou daně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když Seznam Zprávy koncem loňského roku napsaly, že vláda rodičům zdaní firemní školky, koaliční poslanci se dušovali, že jde o omyl, který obratem napraví. Také Ministerstvo financí se zaklínalo výpočtem, podle nějž neměli rodiče platit nic navíc.

Jenže přišel leden a k překvapení rodičů je vše jinak. Firmy poskytující firemní školky začaly na základě pokynu Generální finanční správy rodiče informovat, že školky jim budou zdaněny jako zaměstnanecký benefit.

A to v nemalé výši. Náklady na dítě ve školce se prodraží třeba o deset tisíc ročně i víc.

„V souladu s metodickým pokynem Generální finanční správy a po konzultaci s naším útvarem daní budeme započítávat skutečné náklady zaměstnavatele hrazené zřizovateli firemní školky. Ocenění nepeněžního příjmu na jedno dítě je nemalé a činí vyšší jednotky tisíc korun měsíčně,“ uvedla Martina Rosenbergová z firmy ČEZ.

Stejným způsobem postupuje i společnost Škoda. „Výpočty vycházely dle metodiky GFŘ a zaměstnancům započítáváme reálné náklady zaměstnavatele,“ uvedl za Škoda Group Jan Švehla.

Seznam Zprávy znají i konkrétní příběh rodičů z další firmy, kterým v lednu přišlo oznámení, že se jim školka nově počítá jako benefit v hodnotě více než 7500 korun měsíčně. Tedy 90 tisíc korun ročně.

Roční limit benefitů bez zdanění je přitom maximálně 21 tisíc korun – vše nad něj se musí zdanit 26,6 procenty. „Celkově kvůli tomu za rok odvedu 18 600 korun na daních více,“ uvedla zaměstnankyně, jejíž totožnost redakce zná.

Dva výklady

Ministerstvo financí přitom stále tvrdí, že rodiče tyto částky platit nemají. Jenže, jak zjistily Seznam Zprávy, něco jiného říká ministerstvo při komunikaci s médii a něco jiného obsahují oficiální pokyny Generálního finančního ředitelství, jimiž se firmy musí řídit.

„Jsou k tomu dva materiály. Jeden je výklad Ministerstva financí a jeden výklad Generálního finančního ředitelství. A ty dva materiály nejsou vzájemně zcela konzistentní,“ říká Jiří Nesrovnal z komory daňových poradců.

V čem je problém? Ministerstvo financí tvrdí, že benefit se má určovat s ohledem na to, kolik platí rodiče ve státních školkách.

„U firemních školek platí, že ocenění těchto služeb pro daňové účely vychází z cen, za které je služba poskytována ve školkách zřizovaných obcemi, nikoli soukromých,“ píše mluvčí Ministerstva financí Petra Vodstrčilová.

„Do limitu benefitů bude vstupovat pouze částka vzniklá rozdílem nad cenou obvyklou pro školky zřizované obcemi. Například pokud je cena státní školky v místě 1000 Kč a zaměstnanec platí za své dítě ve firemní školce 800 Kč, do benefitu vstupuje částka 200 Kč,“ dodává mluvčí.

Skutečné náklady

Jenže metodika finanční správy popisuje výpočet jinak a o ceně státních školek se nezmiňuje vůbec. Pokud firma zajišťuje školku u třetí osoby, má podle pokynů zaměstnancům jako benefit naúčtovat, kolik sama za dítě ve školce platí.

„Pokud zaměstnavatel zajišťuje zaměstnancům např. firemní školku za úplatu prostřednictvím zřizovatele třetí osoby, příjem zaměstnance z titulu poskytnutého nepeněžního plnění v podobě přijetí dítěte zaměstnance do této školky se stanoví ve výši nákladů zaměstnavatele hrazených zřizovateli firemní školky,“ píše se v metodice.

Tímto způsobem se při výpočtu řídil již zmíněný ČEZ. „Rodiče si hradí měsíční školkovné a navíc by měli mít ve mzdovém zúčtování zahrnuto nepeněžní plnění ve výši našich nákladů na jedno dítě, což sníží jejich čistý příjem,“ dodala Rosenbergová. Firma podle ní vede interní diskuzi, jak reagovat tak, aby rodičům situaci co nejvíce ulehčila.

Pokud firma zajišťuje školku vlastními silami, má podle finanční správy hodnotu benefitu určit buď také prostřednictvím nákladů, nebo srovnáním nezávislé ceny v okolí.

Postup zmiňovaný Ministerstvem financí z metodiky vyčíst nelze. A firmy se oprávněně bojí, že pokud by se nedržely oficiálních pokynů, ale mediálních vyjádření ministerstva, mohou na to doplatit.

Seznam Zprávy se proto znovu dotazovaly na Ministerstvu financí, podle čeho se tedy mají firmy řídit a jaký je oficiální postup. Případně co mají dělat rodiče, jimž v rozporu s tvrzením ministerstva budou odcházet vyšší daně. Stejně tak dotazy putovaly i přímo na Generální finanční ředitelství.

Až po publikaci článku se ozvalo Ministerstvo financí. A oproti původním vyjádřením otočilo – nyní přiznává, že bude potřeba změna zákona.

„S ohledem na pokračující diskuze v této věci s podniky a společnostmi, které firemní školky nabízejí svým zaměstnancům jako nepeněžní benefit, a po odborné diskuzi s metodiky finanční správy se resort financí rozhodl provést pro právní jistotu v nadcházejících měsících legislativně-technickou úpravu zákona o daních z příjmů,“ uvedla mluvčí Vodstrčilová.

Ministerstvo tvrdí, že i do doby, než bude změna provedena, bude platit jeho výklad. „Finanční správa se jím bude řídit již od ledna 2024,“ slibuje ministerstvo.

Zjednodušení se nekoná

Vláda tím zdražuje předškolní péči rodičům v době, kdy je míst v obecních zařízeních nedostatek. Pro řadu rodičů, kteří si nemohou dovolit platit soukromé školky, je firemní školka dotovaná zaměstnavatelem jediná možnost.

Chaos podle daňového experta Nesrovnala ukazuje, že ne každé rušení daňových výjimek znamená nutně zjednodušení.

„Upozorňovali jsme od začátku, že z toho vzniknou hromady problémů, na straně zaměstnavatelů i na straně finanční správy. Některá osvobození nejsou nesystémová, ale odstraňují tyto komplikované problémy, které teď obecně se započítáváním benefitů nastanou,“ dodává Nesrovnal.

Doplnili jsme dodatečné vyjádření Ministerstva financí.

Reklama

Doporučované