Hlavní obsah

Překvapeni jsou i koaliční poslanci. Vláda rodičům prodražila firemní školky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Úsporný balíček z jeho dílny ruší od ledna školkovné a naopak zavádí daň z benefitu v podobě firemní školky.

Reklama

Podle úsporného balíčku jsou firemní školky zaměstnaneckým benefitem, který se má nově danit. Kvůli nedostatku míst ve státních školkách je přitom firemní zařízení pro řadu rodin jediná možnost.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Rodiče dětí, které chodí do firemní školky, příští rok pravděpodobně překvapí pohled na výplatní pásku. Zjistí totiž, že se jim zvýšily daně.

Důvodem je nový limit na zaměstnanecké benefity, který zavádí vládní úsporný balíček. Kvůli němu budou rodiče muset nově státu platit daň za to, že jejich dítě navštěvuje firemní školku.

Když Seznam Zprávy pátraly po podrobnostech, řada vládních poslanců byla novinkou překvapena. A to přesto, že sami pro konsolidační balíček zvedli ruku.

V čem je háček? Koalice chce nově danit zaměstnanecké benefity nad 1832 korun měsíčně. Do takového benefitu se však mají nově počítat i náklady zaměstnavatele na firemní školku. Které s jistotou daný měsíční limit přesáhnou.

Některé firmy už začaly podle informací Seznam Zpráv zaměstnance upozorňovat, že se jim kvůli firemní školce od příštího roku zvýší daně. Ovšem bez konkrétních částek.

Ministerstvo financí v čele se Zbyňkem Stanjurou (ODS) totiž zatím nebylo schopné firmám říci, jakou metodikou mají „benefit školka“ zaměstnancům nacenit. A to přesto, že nová pravidla mají platit už od lednových výplat.

„Ani firmy zatím neví, jaká přesně bude hodnota benefitu. Ale určitě to může udělat tisícikoruny na daních pro zaměstnance měsíčně,“ říká daňový expert z Unie zaměstnavatelských svazů Petr Frisch.

Ministerstvo financí Seznam Zprávám pouze sdělilo, že na přesné metodice výpočtu momentálně pracuje finanční správa.

„V případě klasické firemní školky je typické, že zaměstnanec na její provoz přispívá. Výše benefitu tak bude odpovídat výši zvýhodnění, které zaměstnavatel poskytuje v porovnání s běžnou (nezvýhodněnou) cenou služby,“ uvedlo ministerstvo.

Daň i pojištění

Z částky nad již zmíněných 1832 korun (do níž se počítají i všechny ostatní benefity) pak zaměstnanec zaplatí nejen daň z příjmu, ale i sociální a zdravotní pojištění. Ministerstvo přesto tvrdí, že neočekává, že by docházelo „k výraznějším vícenákladům“.

„Pokud bude docházet ke zdražení dané služby v konkrétních případech, pak důvodem tohoto zdražení budou spíše jiné faktory než daňový režim,“ uvedl Stefan Fous z tiskového oddělení ministerstva bez dalšího vysvětlení, co by ony jiné faktory měly být.

Firmy zřizující školky teď tedy na poslední chvíli vypočítávají, jak vlastně zaměstnancům školky zdanit.

„O zdanění víme. Řeší to především samy firmy, které školky provozují. Jestli například není cesta, jak to zaměstnancům vykompenzovat,“ uvedla Jolana Jakubková, ředitelka společnosti Firemní školky, která pomáhá firmám zakládat mateřinky na klíč.

Jednou z takových firem je například ČEZ, ani tato obří firma ale zatím nemá o praktickém řešení vládního opatření jasno. „Bohužel vám v současné době nejsem schopna sdělit bližší informace, možné způsoby řešení nyní projednáváme s útvarem daní,“ uvedla Marie Rosenbergová, HR expertka společnosti.

„Nedomyšlené, nemorální“

Zástupci zaměstnavatelů se podle Frische snaží tento problém s vládou řešit už delší dobu, ale bez úspěchu.

„U toho balíčku se spousta věcí nedomyslela, ale nikdo nás nevyslyšel, když jsme na to upozorňovali, ať jako komora, nebo zaměstnavatelské svazy. Bude s tím i obrovská administrativa pro zaměstnavatele, protože ta částka bude pro různé zaměstnance různá podle míry využívání školky,“ dodal Frisch.

Dochází tak k poměrně paradoxní situaci. Děti ve firemních školkách nevyužívají státní školky, na něž přitom jejich rodiče také přispívají z daní. A navrch teď po nich stát chce ještě daň.

Firemní školky přitom zčásti „zachraňují“ stát, který dlouhodobě není schopen zajistit dostatek míst v předškolních zařízeních. „Nám přijde nemorální, že by si měl brát stát daň za to, že zaměstnavatel vlastně supluje veřejný systém,“ říká daňový expert Frisch.

V bezvýchodné situaci se ocitnou především rodiče dětí do tří let, které nemají nárok na místo ve státem placených školkách. „Tito rodiče nemají dítě kam jinam umístit. Takže i po zvýšení ceny to pro ně bude jediná možnost,“ vysvětluje Jakubková.

Seznam Zprávy oslovily také Ministerstvo školství, pod nějž firemní školky spadají, jak jde jejich zdanění dohromady s vládními sliby o zlepšování dostupnosti předškolní péče. A zda jim přijde spravedlivé danit rodiče dětí, které měly tu smůlu, že se nedostaly do státem hrazených školek.

Ministerstvo ovšem na konkrétní otázky neodpovědělo. Mluvčí Tereza Fojtová pouze zaslala krátké vyjádření, že ministerstvo „nijak nevstupuje do pracovněprávního vztahu ve firemních školkách a nemá k tomu ani kompetence. Záleží pouze na zaměstnavateli, resp. zřizovateli těchto firemních školek, jakou smlouvu s benefity pro své zaměstnance připraví“.

Zdanění firemních školek navíc není jediným krokem, který rodičům zvyšuje náklady na školky. Daňový balíček také od příštího roku ruší odpočet na dani za školkovné.

Reklama

Doporučované