Hlavní obsah

„Udělal jsem chybu, ale nic neukradl.“ Gazdík skončil kvůli korupční aféře

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Petr Gazdík se necítí vinen, nechce prý ale poškozovat jméno hnutí STAN.

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. V souvislosti s korupční kauzou v pražském dopravním podniku rezignoval ministr školství a místopředseda hnutí STAN Petr Gazdík.

Článek

„Dnes jsem se po zvážení všech okolností rozhodl podat demisi jako ministr školství, a to k 30. červnu. Rezignuji i na funkci místopředsedy hnutí STAN,“ uvedl Gazdík jako první pro Seznam Zprávy.

V prohlášení dodal, že jde o jeho vlastní rozhodnutí – nechce, aby kauza poškozovala hnutí STAN i celou vládu. „Nic zlého jsem neprovedl. Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestněprávní rovině,“ dodal.

Nechci ale strkat hlavu do písku. Pokud někde cítím vinu, pak možná v přílišné otevřenosti k některým lidem. Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen.
Petr Gazdík, STAN, ministr školství

Informace, které postupně unikají z vyšetřovacího spisu do médií, však podle něj stavějí vládu a STAN do nepříznivého světla, čemuž chce prý zabránit. Rovněž, jak uvedl, nechce rozkolísat stabilitu koalice před nadcházejícím předsednictvím EU.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan dnes v Otázkách Václava Moravce řekl, že s Gazdíkem mluvil v pátek, řekl mu, že schůzky s Redlem vrhají špatné světlo na vládu a STAN. Gazdik dle něj rezignaci nabídl sám.

Premiér Petr Fiala (ODS) Gazdíkovu rezignaci ocenil. Bere to jako výraz změny politické kultury, kterou chce prosazovat vládní koalice.

„Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestněprávní rovině, a znovu opakuji, že mé politické kroky ani rozhodování hnutí STAN nikdy neřídily paralelní struktury. Že se mě aktuální kriminální případ netýká, se plně prokáže při projednávání této kauzy u soudu, kde budou všechny její aspekty veřejně projednány,“ dodal Gazdík. „Nechci ale strkat hlavu do písku. Pokud někde cítím vinu, pak možná v přílišné otevřenosti k některým lidem. Ano, stýkat se s Michalem Redlem byla chyba. Nebo naivita, což je u politika také chyba. To je vše, čím se cítím být vinen. Určitě ne účastí na zločinném spolčení. Nic jsem neukradl, nikomu jsem nepřihrál žádný byznys.“

Anketa

Pomůže ve vašich očích Gazdíkova demise k očištění hnutí STAN?
Ano
13 %
Ne
87 %
Celkem hlasovalo 15517 čtenářů.

V případu Gazdík skutečně nepatří mezi podezřelé, podle médií se ale sešel s Redlem v zabezpečené kanceláři, trávili spolu víkend v Alpách a komunikovali přes zašifrovaný telefon.

Gazdík, jak tvrdí, si je vědom toho, že ministr školství a mládeže by měl být nezpochybnitelným vzorem. „V tuto chvíli na mě ulpívá stín, a přestože já sám vím, jak se věci ve skutečnosti mají a mám svědomí čisté, v politice je důležité i to, jak věci vypadají,“ připustil. „Odcházím nerad od načaté práce. Přeji vám všem – ředitelům škol, všem učitelům, vychovatelům – hodně sil v tomto pro školství nelehkém období. Jsem ale přesvědčen, že to zvládnete, a to i s přispěním a pomocí mého nástupce.“

Tři aktéři ve vazbě

Kauza Dozimetr kolem pražského dopravního podniku otřásá vládním hnutím STAN. Ve vazbě skončil dnes již bývalý předseda pražské organizace STAN Petr Hlubuček, který je podezřelý z přijetí úplatku a účasti na organizované zločinecké skupině.

V policejních dokumentech se však objevilo i jméno místopředsedy a Rakušanova klíčového spojence Petra Gazdíka. Ministr školství sice není pro policii podezřelý, kriminalisté však zjistili, že se Gazdík stýká s hlavní postavou kauzy a lobbistou Michalem Redlem.

„Petr Gazdík ve spisu nefiguruje v žádné pozici podezřelého, kterému by se podsouvalo, že s panem Redlem cokoliv domlouval. (…) Nicméně celá situace vyvolává minimálně špatný dojem. Myslím, že každý soudný politik, který je v nějaké politické funkci, má vyvozovat zodpovědnost i z toho, co vyvolává nějaký dojem,“ řekl Seznam Zprávám Rakušan.

Gazdík ve čtvrtek ČTK napsal, že Redl nijak nezasahoval do jeho politických kroků či rozhodování STAN. Všechny jemu známé informace sdělil poslancům klubu STAN. „Zeptal jsme se našich poslanců na názor. Stojí za mnou,“ uvedl. Na mimořádném sněmu hnutí na podzim chce obhajovat stranickou funkci. „Necítím žádnou vinu, nic špatného jsem neudělal,“ uvedl.

Soud v pátek v souvislosti s kauzou korupce v pražském dopravním podniku poslal do vazby Hlubučka a další dva obviněné. Patrně jde o podnikatele Zakaríu Nemraha a Redla, který byl podle policejních dokumentů hlavou celé skupiny. Policie tvrdí, že organizovaná skupina desítky obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Článek jsme aktualizovali o vyjádření Víta Rakušana.

Reklama

Doporučované