Hlavní obsah

Generál: Mise na Slovensku je první, která směřuje k obraně českého území

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Česko vyšle vojáky na Slovensko a ještě bude jednotce složené z několika států velet. Bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že jde o deklaraci jednoty bránit jakéhokoliv člena NATO.

Článek

Česká armáda vyšle vojáky do nové dvoutisícové jednotky Severoatlantické aliance na Slovensku. Misi schválila tento týden Sněmovna. Čeští vojáci mají velet mnohonárodní jednotce, ve které budou i vojáci z Německa, Polska, Slovinska, Nizozemska a USA.

Schválený mandát umožňuje nasazení až 650 českých vojáků, a to do poloviny příštího roku. Do alianční jednotky odjede podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) kolem 400 vojáků, zbytek mandátu poslouží jako rezerva pro jejich střídání. Česká armáda kromě velení a spojení vyšle do uskupení mechanizovanou jednotku, vojenskou policii a postará se o logistické zabezpečení.

Bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekl, že ze strany NATO jde hlavně o symbolický a odstrašující krok, který má Rusko varovat, že v případě napadení členského státu NATO budou spojenci reagovat.

Česká armáda vyšle vojáky do nové jednotky NATO na Slovensku. Je to pro Česko jedna z nejdůležitějších zahraničních misí v jeho historii?

Já bych si netroufl říkat, která mise byla důležitější. Každá mise má význam v daném čase. V každém případě je významná z toho hlediska, že je určená k posílení východního křídla Severoatlantické aliance, navíc je to na území naše bratrského státu a mimo toho, co jsme absolvovali v praporech, které byly v pobaltských republikách, je to první mise, která se svými aktivitami velmi blíží k obraně reálného českého teritoria.

Proč misi budou velet zrovna Češi?

Samozřejmě, že to je ocenění schopností našeho velitelského sboru a schopnosti řídit takové uskupení. Navíc to uskupení je mnohonárodní. Stoprocentně je to velmi významné. Je potřeba také říct, že to je náročné, pravděpodobně tam bude velitelem praporu vyšší důstojník. Asi ty hlavní jednotky jsou od 7. mechanizované brigády a brigády rychlého nasazení, plus tam jsou možná výsadkáři.

Je to deklarace jednoty bránit jakéhokoliv člena NATO proti jakémukoliv napadení zvenku.
Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR

Bylo to podle vás těžké rozhodování svěřit velení Čechům. Jak výběr vypadá?

Naši velitelé jsou vždy považováni za velmi vzdělané a schopné lidi. Bude určitě tendence, aby se zachoval pokud možno co nejpřirozenější způsob velení, to znamená, že část naší armády, která tam bude mít nejvíc vojáků, jestli to bude 7. mechanizovaná brigády nebo někdo další, tak by bylo přirozené, aby velitelem uskupení byl ten, který tam bude mít největší procento zastoupení. Pokud vím, tak si snad i Slováci měli říct, aby Češi byli v čele toho praporu.

V čem je podle vás působení českých vojáků na Slovensku nejdůležitější?

Je to především to, že tam budeme ve vedoucí roli, zadruhé se tam postaví prapor nebo bojová skupina, která tam plní roli odstrašení, a je to demonstrace schopnosti NATO bránit své alianční partnery v okamžiku, kdy by mělo dojít k nějakému napadení. Mluvíme o Rusku, o tom dnes není žádných pochyb. Symbolika je tam poměrně velká i ve vztahu české a slovenské vzájemnosti, symbolika vzájemné blízkosti je velmi významná, myslím si, že to bylo správné rozhodnutí.

Jak je mise NATO podstatná pro Slovensko?

Slováci dobře vědí, že sami pochopitelně nemají tolik schopností, kdyby došlo k nějakému napadení, což je spekulace, tak že budou mít poměrně velké problémy. Přítomnost této bojové skupiny na jejich území je zároveň potvrzením toho, že rozhodnutí Slovenska vstoupit do NATO bylo správné a že Severoatlantická aliance vyšle v podobě této bojové skupiny takové síly, které jsou schopné zadržet případný první nápor a dál se poté podílet na obraně Slovenska. Já si myslím, že to je věc více méně dneska morální, mentální více než ta vojenská. Nemyslím si, že by byli Rusové natolik hloupí a odhodlali se zaútočit na některý ze států Severoatlantické aliance. Myslím si, že pocit jistoty je pro Slováky velmi významný.

Nemyslím si, že by byli Rusové natolik hloupí a odhodlali se zaútočit na některý ze států Severoatlantické aliance.
Jiří Šedivý, bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR

Je to tedy hlavně symbolický a odstrašující krok NATO? Jednotka ale musí být připravena k boji, pokud by bylo třeba.

Je to v první řadě symbolický vzkaz Rusku, jsme tady jednotní, prapory jsou úmyslně dělány tak, že jsou zkombinované z několika států mimo Maďarska. Je to deklarace jednoty bránit jakéhokoliv člena NATO proti jakémukoliv napadení zvenku. To si myslím, že je pro Slováky významné.

Je težké pro českou armádu narychlo zorganizovat takovou misi?

Armáda samozřejmě bude muset změnit některé plány výcviku a případně dalších aktivit, ale ačkoliv je běžné, že v tom optimálním režimu skutečně probíhá několikaměsíční příprava, tak si myslím, že armáda je připravená takový úkol splnit. Ostatně víme, jak byla schopna velmi rychle reagovat na krizi koronaviru, tornádo a podobně. Armáda je schopna to zvládnout, otázka zní, do jaké míry to naruší proces výcviku nebo dalších aktivit, to vše se ale dá zvládnout. Navíc nám pomůže blízkost.

Reklama

Doporučované