Hlavní obsah

Glosa: Zeman se cítí ohrožený, čekejte další milost

Foto: Profimedia.cz

Miloš Balák na setkání s novináři v lánské oboře v roce 2019.

Reklama

Lánský lesmistr Miloš Balák, podřízený trestně stíhaného Vratislava Mynáře, byl odsouzen v dalším případu hospodaření se státním majetkem.

Článek

„Mimořádně pracovitý a kvalifikovaný“ vedoucí zaměstnanec prezidentské kanceláře Miloš Balák byl už podruhé u soudu uznán vinným. Poprvé letos v březnu, kdy šéf Lesní správy Lány dostal pravomocně tři roky vězení za zmanipulovanou stavební zakázku v lánské oboře.

Tehdy dostal milost od prezidenta Miloše Zemana odůvodněnou zmíněnou mimořádnou pracovitostí a bezúhonností. A v úterý 23. srpna bezúhonný Balák dostal u kladenského soudu další trest. Tentokrát za „tunelování“ kamenolomu v lánské oboře.

Musí zaplatit 870 tisíc korun a má čtyři roky zakázanou činnost v organizacích, které spravují státní majetek. Soud a žaloba asi dělaly zbytečnou práci, když zkoumaly, jak moc nevýhodné smlouvy na prodej kamene Balák podepsal.

Pokud to Miloš Zeman ještě stihne, nepochybně Balákovi pomůže a dá mu milost i podruhé. Rozsudek ale ještě není pravomocný. Rizikem pro Baláka je, že případný odvolací soud může dlouho přemítat a rozhodnout až po 8. březnu 2023, když už prezidentem bude někdo jiný. Pokud se záchrana stihne, můžeme jen spekulovat, jakými Balákovými nadpozemskými dovednostmi prezident Zeman zdůvodní už druhou milost.

Na Hradě dnes platí stejná pravidla jako v mafii. Rodina se musí navzájem podržet a pomáhat si. A třeba muži se demonstrativně při loučení líbají na tváře. Základní princip právního státu, že nikdo není nad zákonem a všichni jsou si rovni, tady nefunguje.

Pokud patříte v Kanceláři prezidenta republiky mezi vyvolené, můžete v klidu páchat trestné činy. Kdyby vás náhodou chytli, jak třeba vykrádáte cennosti z katedrály nebo plundrujete lesy v Lánech, tak i v případě odsouzení máte záruku, že budete omilostněni.

Prezident Zeman a jeho parta propadli pocitu, že po nástupu nové vlády se je teď všichni snaží zničit. Když například senátoři chtěli loni na podzim hned po volbách dočasně odebrat prezidentovi pravomoce, protože ležel ve vážném stavu v nemocnici, vidí v tom hned sabotáž.

Když šéfovi prezidentské kanceláře Mynářovi shoří hospoda v Osvětimanech, vyloží si to jako útok nepřátelských médií. Když píší o zacházení s tajnými dokumenty, vehementně se dožaduje omluvy za „dezinformace“.

Tím, jak se blíží konec zemanovské éry a do konce mandátu zbývá už jen půl roku, tento pocit ohrožení zesiluje. V takové chvíli se přece musí hradní parta navzájem podržet, klidně i přes skandální milosti.

Je na tom celém krásně vidět, že Zeman uvažuje ve stylu „podle sebe soudím tebe“. On se takto ke svým oponentům choval celou politickou kariéru a msta byla jeho základním nástrojem. V lepším případě se snažil soupeře zesměšnit a ponížit, v horším zlikvidovat a zadupat do země.

Nad další potencionální Zemanovou milostí pro člena klanu ale nemá valnou cenu se rozčilovat. Jako útěchu si musíme říct: Už jen půl roku!

Reklama

Doporučované