Hlavní obsah

Koalice chce vyměnit Babišovy lidi. Plánuje, že zruší odborné náměstky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Novému premiérovi zbyli po starém premiérovi lidé, které nechce.

Reklama

Ministři Fialova kabinetu přišli na úřady, které dvě volební období obsazovali Babišovi lidé a ČSSD. Teď pětikoalice hledá cestu, jak na ministerstva dostat vlastní týmy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Kabinet Petra Fialy chystá změny, díky kterým budou moci jejich lidé naředit osazenstvo úřadů pozůstalé po předchozí vládě Andreje Babiše.

Takzvané odborné náměstky nyní před snadnou výměnou chrání služební zákon a stejný zákon brání i rychle nabrat lidi do nově vznikajících ministerských týmů. Nastupující vláda se ho proto chystá změnit. Podle informací Seznam Zpráv jednání směřují k tomu, že ze služebního zákona pozice odborných náměstků zcela zmizí.

Zůstala by pouze pozice náměstků „bez příznaku“, kteří by s ministrem přišli, ale také by s ním měli odejít. V tom připomínají současné politické náměstky. Nespadali by tak pod státní službu.

Politický versus odborný náměstek

Odborný náměstek – Má na starosti řízení určitých sekcí na ministerstvu. Nelze ho jednoduše vyhodit. Změny na této pozici jde dosáhnout systemizací – tedy tím, že se místo například zruší nebo sloučí s jiným. Systemizace lze provádět pouze v lednu.

Náměstek ministra – Takzvaný politický náměstek je politickým spojencem ministra. Může je měnit podle potřeby. Jejich počet je ale omezený.

Podle současných pravidel si každý ministr může přivést maximálně dva politické náměstky. Kabinet ale plánuje, aby jich nově mohlo být více – buď podle potřeby ministra, nebo podle velikosti ministerstva.

Místo odborných náměstků by se do hry mohli vrátit takzvaní „vrchní ředitelé“ – jich, stejně jako všech dalších níže postavených úředníků, by se už služební zákon týkal.

Nejvyšší patro

Zastánci změn argumentují tím, že ministr by měl mít možnost hned od svého nástupu naplňovat svou politickou vůli. Což je obtížné, když na ministerstvo přijde jen s jedním nebo dvěma svými lidmi a i úplně nejvyšší patro úředníků tvoří nominanti předchozích vlád.

Do budoucna by také prý odpadla nedůstojná hra na „systemizaci“. Tedy situace, kdy se po příchodu nového ministra ruší či slučují místa nechtěných náměstků, což je prakticky jediná možnost, jak se jich zbavit. To se ostatně odehrálo letos v lednu, kdy ministři narychlo odstřihli některé náměstky, kteří byli spojeni s předchozí vládní garniturou.

Na nových pravidlech pro státní správu v současnosti pracuje pětice stranických expertů z řad koaličních stran. Podle zdrojů Seznam Zpráv by během února měli dojít k společnému resumé, které předloží svým stranickým šéfům. Pokud se i oni shodnou, práci na novele převezme ministerstvo vnitra, pod které zákon spadá.

Oficiálně pak nechtějí zástupci pětikoalice chystané změny komentovat. „Jednání nejsou u konce,“ vysvětluje zdrženlivost pirátský zástupce Martin Archalous. „Je to otázka, která se řeší, ale existuje více variant,“ uvedl dále. A s ohledem na politickou citlivost věci výstupy pracovní skupiny odmítli komentovat i další její členové.

Neoficiálně zdroje Seznam Zpráv potvrzují, že nová pravidla chce pětikoalice zavést ještě před českým předsednictvím. Součástí plánu je i otevřít ministerstva lidem, kteří nemají odsloužená léta ve státních službách, ale mají zkušenosti například ze samospráv nebo akademických kruhů.

Reklama

Doporučované