Hlavní obsah

Koalice se neshodla na jménu vlivného žalobce. Vzejít má z výběrového řízení

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Usnesení vlády inicioval ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Vláda doporučila, aby nový vrchní žalobce v Olomouci vzešel z výběrového řízení. Jde o překvapivý postup, protože dosud byl favoritem na uvolněné místo ředitel generální inspekce Radim Dragoun.

Článek

Vláda Petra Fialy (ODS) navrhla nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi, aby nový šéf vrchního státního zastupitelství v Olomouci vzešel z výběrového řízení.

„Jde o velmi sledovanou pozici. Bude jen dobře, když navržený kandidát projde výběrovým řízením,“ řekl Seznam Zprávám ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Situace na olomouckém vrchním zastupitelství je v posledních týdnech sledovaná zejména kvůli němu.

Ministr čelí kritice pro možný střet zájmů, když od státních zástupců opakovaně požadoval informace ze živých kauz. Ty dozorují právě státní zástupci spadající pod Olomouc. Dosavadní šéf olomouckého VSZ Radim Daňhel se v červnu rozhodl rezignovat po necelém roce ve funkci.

Stříž: Nevím, proč to řešila vláda

Nejvyšší vrchní státní zástupce Igor Stříž, který ve finále bude ministru spravedlnosti kandidáta na olomouckého vrchního žalobce navrhovat, se nicméně nad postupem vlády podivil.

„Nevím, proč ministr spravedlnosti tuto otázku předkládal k projednání vládě. Obsazování pozic vedoucích státních zástupců je mimo působnost vlády,“ řekl ČTK.

„Konečně variantu výběrového řízení jsem od samého počátku zvažoval jako reálnou možnost a ministra jsem s touto možností seznámil. I bez ohledu na doporučení vlády se k variantě výběrového řízení přikláním a bezprostředně po svém návratu z dovolené ji hodlám realizovat,“ dodal.

Šéf inspekce neprošel

K nápadu na vládní usnesení s doporučením výběrového řízení se přihlásil právě ministr Blažek. Takový postup je nicméně nečekaný.

Ještě v úterý přitom zdroje blízké vedení koaličních stran ve sněmovních kuloárech uváděly, že většina koaličních špiček podporuje myšlenku, že by do Olomouce zamířil stávající ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Radim Dragoun.

Na jeho jménu se ale politici nakonec neshodli a ve středu na jednání vlády ministři schválili usnesení o doporučení výběrového řízení.

Dragounovi v srpnu skončí pětiletý mandát v čele GIBS. V kuloárech se spekuluje, že na jeho místo by mohl zamířit šéf protidrogové centrály Jakub Frydrych.

Ředitele inspekce, která vyšetřuje zločiny v řadách policistů, celníků či vězeňské služby, jmenuje a odvolává na návrh vlády a po projednání v Poslanecké sněmovně předseda vlády. Tomu je ředitel GIBS odpovědný.

Úřad vlády, respektive vládní poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar, podle zdrojů Seznam Zpráv zatím nejeví k případné nominaci Frydrycha odpor. Pojar však zůstal v komentáři zdrženlivý. „To opravdu jakkoliv komentovat nemohu a nechci,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv.

Reklama

Doporučované