Hlavní obsah

Kupka chce zastavit kamiony ničící dálnice. Zřídí nový úřad

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Statistiky ukazují, že zhruba každý třetí kamion, který jezdí po českých dálnicích, je přetížený.

Reklama

Do konce příštího roku bude kamiony na českých dálnicích kontrolovat třináct vysokorychlostních vah, slíbil ministr dopravy Martin Kupka. V dalším roce by pak mohla vzniknout Silniční inspekce ČR.

Článek

Ministr dopravy Martin Kupka věří, že dlouhodobé poškozování českých dálnic přetíženými kamiony pomůže omezit nový úřad.

Má jít o Silniční inspekci ČR a organizace s tímto názvem by dle jeho představ měla vzniknout od ledna roku 2025 z Centra služeb pro silniční dopravu, což je státní příspěvková organizace, která spadá právě pod Kupkův resort.

„Co je podstatné, budou měřit všem stejným metrem, jak domácím dopravcům, tak zahraničním. V tom máme podporu i Česmadu,“ označil Kupka za klíčový princip práce nové instituce v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Poznamenal také, že svou silniční inspekci má třeba i Polsko.

Slíbil, že nepřibude jediný nový člověk a nebude to znamenat více peněz ze státního rozpočtu, ale hlídky na dálnicích, které už dnes pracují společně s policisty při kontrolách, budou mít více kompetencí. A bude možné hříšníky potrestat i na místě. „Dnes je to tak, že policie musí často odjíždět k nějaké akutní události a ti naši lidé s tou kontrolou musí skončit,“ dodal ministr.

Pro kontrolu hmotnosti kamionů je dnes na dálnicích k dispozici šest vah, do konce příštího roku by jich dle Kupky mělo být 13.

Dosavadní čísla ukazují, že přetížena je asi třetina z kontrolovaných vozidel. V druhém pololetí loňského roku to bylo 2526 z 10 752 kontrolovaných vozidel, v prvním pololetí letošního roku 2744 z 8381 kontrolovaných kamionů.

Myšlenku speciální inspekce během televizní debaty „v zásadě“ podpořil i bývalý ministr dopravy za ANO a nynější stínový premiér Karel Havlíček.

Reklama

Doporučované