Hlavní obsah

Manévry ve Sněmovně. Kvůli Zemanovi nechtěli do práce pustit místopředsedu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman navštívil Sněmovnu.

Reklama

aktualizováno •

Prezident Miloš Zeman dopoledne navštívil Sněmovnu kvůli projednávání státního rozpočtu. Jeho pobyt tradičně doprovázely bezpečnostní manévry.

Článek

Mimořádná bezpečnostní opatření provázela návštěvu prezidenta Miloše Zemana na pátečním jednání Sněmovny. V době jeho příjezdu a odjezdu se lidé nesměli volně pohybovat po budově. Do práce se kvůli tomu málem nedostal ani místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Redaktor Seznam Zpráv potkal poslance na cestě do jednacího sálu, kde oba zastavila ochranka a zamezila jim pokračovat v cestě.

„Dnes mi bylo zabráněno ochrannou službou ve svobodném pohybu v prostorech Poslanecké sněmovny v souvislosti s příjezdem prezidenta. Považuji to za naprosto nepřijatelné chování ke kterémukoliv poslanci a poslankyni, je to de facto bránění výkonu mandátu,“ rozčílil se Bartošek.

Bartošek kvůli tomu podá písemnou stížnost ke kancléři Sněmovny. „Je to nedůstojné. Odmítám chování ‚přijel císařpán‘. To nepatří do svobodné společnosti ani k úřadu prezidenta,“ komentoval nepříjemnou zkušenost Bartošek pro Seznam Zprávy.

Prezident Zeman přijel na jednání o státním rozpočtu krátce před desátou hodinou. Už před příjezdem hradní kolony byli v okolí Sněmovny policisté a ochranka. Před vchodem do Sněmovny prezident nasedl na invalidní vozík.

Fotografové a novináři měli vyčleněný prostor, kde mohli sledovat příjezd Zemana a který nesměli opustit. Chodby a prostory, kde se pohyboval prezident, byly uzavřené, hlídkovala v nich ochranka a nikdo tam nesměl. Řada lidí zůstala v tu chvíli „uvězněna“ v místnostech, kde se zrovna nacházela.

Novináři například neměli možnost nějakou dobu opustit atrium, a to ani na toaletu. Když například chtěli otevřít okno a natočit prezidenta, přišla ochranka a okno zase zavřela.

Prezident Zeman před svým projevem k rozpočtu strávil nějaký čas v předsálí, kde se s ním přišlo pozdravit několik poslanců a členů vlády. Za prezidentem přišel premiér Petr Fiala nebo jeho předchůdce a šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který Zemanovi předal svoji reklamní knížku.

Kolem prezidenta byla celou dobu ochranka, blízko k němu mohli pouze poslanci. Samotný projev v jednacím sále Sněmovny byl 33 minut dlouhý.

+1

Zemanova návštěva dolní komory trvala hodinu. Oproti dřívějším letům, kdy pravidelně po projevu na plénu Zeman navštěvoval tehdejšího předsedu Sněmovny Radka Vondráčka v jeho přilehlé kanceláři, dnes tuto zastávku vynechal.

Šéfka Sněmovny Markéta Pekarová Adamová, která návštěvu absolvovala se stužkou v ukrajinských barvách na šatech, prezidenta doprovodila k východu, kde svou návštěvu zakončil.

Reklama

Doporučované