Hlavní obsah

Mynářovo „přeřeknutí“ s tituly? Neprožívám to, reagoval Lipavský

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Premiér Petr Fiala uvedl dopoledne do úřadu nového ministra zahraničí Jana Lipavského. Oznámil, že bude usilovat o konstruktivní vztahy s prezidentem, který ho ve funkci nechtěl, a že Mynářovo přeřeknutí ohledně titulu neprožívá.

Článek

Exministra zahraničí Jakuba Kulhánka vystřídal na ministerstvu zahraničí v sobotu dopoledne Jan Lipavský. Resortu se ujal po pátečním jmenování prezidentem Milošem Zemanem, který ho nejprve ve funkci odmítal a měl k němu několik výhrad.

Prezidentovi vadila podle jeho vyjádření například nízká kvalifikace. A rýpnutí do toho, že má Lipavský bakalářský titul, bylo znát i během jmenování ministrem v pátek na zámku v Lánech.

Kancléř Vratislav Mynář si při jmenování nového kabinetu Petra Fialy neodpustil uvést zástupce Pirátů jako „magistra, ehm pardon, bakaláře“.

Seznam Zprávy se nového šéfa české diplomacie ptaly, zda to vnímá jako omyl, nebo náznak ze strany Hradu. „Nemám komentář, nějak to nevnímám, neprožívám,“ reagoval stručně Lipavský na své první tiskové konferenci na Ministerstvu zahraničích věcí.

Budu usilovat o konstruktivní vztahy s panem prezidentem.
Jan Lipavský, ministr zahraničí

Je jasné, že vztahy mezi prezidentem a šéfem diplomacie nejsou ideální, Lipavský se ale bude snažit o věcnou debatu.

„Budu usilovat o konstruktivní vztahy s panem prezidentem, má poměrnou širokou řadu kompetencí v zahraničí politice, zastupuje stát navenek, je klíčový při jmenování velvyslanců. Je potřeba tu debatu vést,“ řekl ministr ke vztahům se Zemanem.

Lipavský po uvedení do úřadu také řekl, že chce do zahraniční politiky vrátit lidskoprávní rozměr. Velkou výzvou pro nadcházející rok je podle něj české předsednictví v Radě EU, které nastane v druhé polovině příštího roku.

Klíčem pro bezpečnost a prosperitu Česka je podle Lipavského členství v EU a NATO.

První zahraniční cesta na Slovensko

„Budeme se muset podívat na vztahy s Ruskem a Čínou. Je v zájmu všech, abychom na nich pracovali, nicméně to nejsou vůbec jednoduché otázky. Proto hovoříme o revizi vztahů s Ruskem a Čínou,“ řekl ministr. V neposlední řadě se chce zaměřit na ekonomickou diplomacii i na profesionalizaci diplomatického sboru. Potvrdil také, že jeho první zahraniční cesta povede v pondělí na Slovensko.

Za velkou výzvu považuje předsednictví v Radě EU. Fiala uvedl, že jde o obrovskou příležitost také poukázat na české priority například v energetické politice. Není si jist, zda je Česko na předsednictví v tuto chvíli dobře připraveno. Pokud by nebylo rozpočtově dobře zajištěné, je podle něj vláda připravena finance přidat.

Reklama

Doporučované