Hlavní obsah

Na šéfa miliardového fondu jsou dva adepti. Nekula chce vybrat co nejdříve

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Zdeněk Nekula hledal nového ředitele státních lesů rok. Významný zemědělský fond, z nějž jdou miliardy dotací, nemá ředitele už čtyři měsíce.

Reklama

Podle zdrojů Seznam Zpráv jsou na funkci generálního ředitele SZIF nyní jen dva aspiranti, dosavadní manažeři Kateřina Adamcová a Petr Dlouhý. Oba svou účast ve výběrovém řízení potvrdili.

Článek

Téměř rok trvalo, než Ministerstvo zemědělství vybralo náhradu za loni odvolaného šéfa stáních lesů Josefa Vojáčka. Teď se zase už čtvrtý měsíc čeká na to, koho lidovecký ministr Zdeněk Nekula vybere jako nového generálního ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu.

Zdroje Seznam Zpráv blízké vedení významného dotačního fondu hovoří o tom, že nástupce po Martinu Šebestyánovi, který na konci srpna rezignoval, se v tuto chvíli vybírá jen ze dvou jmen.

V obou případech jde o dosavadní řídící pracovníky fondu. Jednak o ředitelku jedné z odborných sekcí Kateřinu Adamcovou a dále ředitele odboru účtáren a reportingu Petra Dlouhého. Oba dva jmenovaní na dotaz Seznam Zpráv potvrdili, že se o ředitelské místo ucházejí.

„Ano, jsem jeden z kandidátů ve výběrovém řízení na tuto pozici,“ uvedl Dlouhý, který kromě dlouholeté práce ve SZIF byl v minulosti například i tajemníkem a poradcem někdejšího náměstka ministra zemědělství Martina Hlaváčka (nyní europoslanec za hnutí ANO).

„Informaci potvrzuji,“ uvedla stručně i Adamcová, která před SZIF rovněž pracovala na Ministerstvu zemědělství, například jako vedoucí oddělení metodiky.

Vedení Ministerstva zemědělství se ke zprávám o zmíněných dvou kandidátech nechce vyjadřovat, ale ani je nepopírá. „Informace o uchazečích nebudeme komentovat,“ reagoval mluvčí resortu Vojtěch Bílý.

Jak ale také sdělil, ministr Nekula se hodlá výběru nového ředitele Státního zemědělského intervenčního fondu nyní „intenzivně věnovat“, poté co ve středu uvedl do funkce nového ředitele Lesů České republiky Dalibora Šafaříka.

„Pan ministr předpokládá, že proces bude výrazně rychlejší než v případě výběru ředitele Lesů ČR,“ podotkl mluvčí Bílý. Bližší termín neuvedl, jen doplnil, že půjde o standardní výběrový proces.

Státní zemědělský intervenční fond je významnou dotační institucí, přes kterou tečou z evropských zdrojů do českého zemědělství a na český venkov ročně desítky miliard korun.

Předchozí ředitel SZIF Martin Šebestyán čelil kritice, že při vyplácení zemědělských dotací a sporu kolem střetu zájmů vystupoval fond ve prospěch bývalého premiéra Andreje Babiše a jím nepřímo ovládaného zemědělského holdingu Agrofert.

Zdeněk Nekula původně vyjadřoval Šebestyánovi podporu a prohlašoval, že v něj má důvěru. „Já ho vnímám jako profesionála, který postupuje transparentně,“ uvedl pro Seznam Zprávy letos v lednu. V srpnu se ale s Šebestyánem dohodl na rezignaci.

Reklama

Doporučované