Hlavní obsah

Nelze tolerovat podporu válečných zločinů, říká Bradáčová. Policie zasáhne

Foto: ČTK

Pražská žalobkyně Lenka Bradáčová varuje před obhajováním válečné agrese.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že vyšetřovatelé dolaďují strategii zásahu proti dezinformační scéně, která ospravedlňuje a hájí počínání ruského politického režimu na Ukrajině.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Některé profily na sociálních sítích či příspěvky pod články o válce na Ukrajině se hemží dezinformacemi a nenávistnými komentáři. Tuzemští vyšetřovatelé cizelují podle zjištění Seznam Zpráv strategii, jak proti takovým autorům efektivně zakročit.

„Já Ukrajince rád nemám, dělají tu bordel, jsou arogantní, jsou tu ilegálně, v obchodech na kasách už není slyšet češtinu jenom ukrajinštinu, nedivím se Putinovi, že na ně vlítnul,“ napsal například na Facebooku Jan L. v reakci na vyjádření dezinformátora a obviněného dlužníka Patrika Tušla.

Ten si před dvěma dny na svém profilu napsal, že podporuje Rusko, svou podporu režimu Vladimira Putina demonstroval i před ruskou ambasádou v Praze.

Svoboda projevu ano, ale…

Na veřejná prohlášení na sociálních sítích či na demonstracích podporujících válku a ruského agresora se množí u policie stížnosti. Policie a státní zástupci již uvedli, že takové činy budou analyzovat a vyhodnocovat. Pachatelům hrozí až tři roky vězení.

Seznam Zprávy zjistily, že vyšetřovatelé budou klást důraz na individuální šetření prohřešků. Z hlediska trestního řádu jde o citlivou oblast.

Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová nechtěla sdělovat detaily, potvrdila však, že úřady současné dění na dezinformační scéně pozorně sledují a vyhodnocují. Podle ní není možné jakkoliv ospravedlňovat válečné zločiny. Těch se v současnosti Rusko dopouští, jak uvádějí mnozí čeští i světoví státníci.

„Při plném respektu ke svobodě projevu jsou orgány činné v trestním řízení povinny v celém kontextu hodnotit rovněž verbální projevy, jež by naplňovaly znaky trestného jednání, jímž pachatel schvaluje či ospravedlňuje zločiny proti lidskosti, válečné zločiny a zločiny proti míru. Mezi tyto činy patří mimo jiné genocidium, útok proti lidskosti, agrese, válečné krutosti či perzekuce obyvatelstva, tak jak je vymezuje trestní zákoník a mezinárodní smlouvy, jimiž je Česká republika vázána,“ řekla Seznam Zprávám vrchní žalobkyně Bradáčová.

Už v sobotu podobná slova uvedl i nejvyšší státní zástupce Igor Stříž, který rovněž varoval před schvalováním ruské agrese na Ukrajině.

„Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti za trestný čin schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku, případně za trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku,“ uvedl nejvyšší žalobce Stříž.

Policie už v neděli uvedla, že eviduje desítky podnětů na komentáře v internetových diskusích, které schvalují ruskou invazi na Ukrajinu a aktivity ruské armády. Ujistila, že internetové prostředí pečlivě monitoruje. „Omlouváme se, že nereagujeme na každé označení v příspěvcích. Není to vždy žádoucí a taktické,“ doplnila policie ve svém vyjádření na Twitteru.

Podle serveru Neovlivní.cz policie například v této souvislosti prověřuje bývalého poslance KSČM Zdeňka Ondráčka.

Reklama

Doporučované