Hlavní obsah

Opět blokáda. Poslanci strávili pět hodin schvalováním programu

Foto: Michal Sula, Seznam Zprávy

Poslanci Andrej Babiš a Jaroslav Foldyna.

Reklama

aktualizováno •

Opoziční poslanci opět obstruovali schůzi Poslanecké sněmovny dlouhými projevy či zařazováním bodů na program. Andrej Babiš přišel s dvouhodinovou kritikou Víta Rakušana.

Článek

Poslanci se dvě hodiny po poledni sešli na 76. řádné schůzi Poslanecké sněmovny. Na programu měli třeba druhé čtení novely volebního zákona nebo návrh na regulaci látky kratom.

Na návrh předsedy klubu ODS Marka Bendy si poslanci hned na počátku odhlasovali možnost jednat a hlasovat i po půlnoci.

Ještě v šest hodin večer se však ani po čtyřech hodinách jednání nedostali kvůli opoziční obstrukci ani k prvnímu projednávanému bodu.

Téma: Rakušan

Jako první si vzal slovo předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš, jehož projev trval nakonec přes dvě hodiny. K řečnickému pultíku si přinesl objemnou kabelu.

Místo o programu schůze se však jal hovořit o pondělním zjištění médií, která donedávna patřila do jeho svěřenského fondu, o šifrovaném telefonu ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) a o kauze Dozimetr. Z toho plynule přešel na evropský migrační pakt a plánované německé kontroly na českém území.

Poslanec ANO Marek Novák přišel s návrhem na zařazení bodu o odvolání ministra vnitra Rakušana. Představitelé hnutí ANO už před zahájením schůze uvedli, že pokud jejich žádost předseda vlády Petr Fiala (ODS) nevyslyší, vyvolají hlasování o nedůvěře vládě.

Babiš řekl, že hnutí ANO bude chtít, aby jeho zástupce vyslechl premiér. „Chceme, aby Ministerstvo vnitra nemělo hnutí STAN. Aby ho převzala jiná strana pětikoalice,“ uvedl Babiš.

Fiala už v pondělí Seznam Zprávám řekl, že Rakušan má jeho důvěru. „Nemám důvod mu nevěřit. To, že někdo má nějaký komunikační zabezpečený nástroj, není samo o sobě nelegální nebo amorální. Problém by asi byl, kdyby prostřednictvím takového telefonu realizoval nelegální činnost. O takovém chování pana ministra ale nemám informace,“ uvedl.

S vlastními návrhy na zařazení na program schůze přišlo i hnutí SPD. Třeba poslanec Jaroslav Foldyna chce, aby se Sněmovna usnesla, že „oslavování příslušníků jednotek SS je naprosto nepřijatelné“. Bod chtěl zařadit jako reakci na to, že politici v kanadském parlamentu omylem tleskali veteránovi druhé světové války, ze kterého se později vyklubal nacista.

Blokádu sněmovny se nakonec podařilo prolomit až po sedmé hodině večerní. Tato schůze dolní komory má po projednání domluvených zákonů skončit. Ve středu ráno budou zákonodárci pokračovat v mimořádné schůzi, jejímž jediným bodem je závěrečné schvalování vládního konsolidačního balíčku.

Aktualizace: doplnili jsme informaci o schválení programu schůze

Reklama

Doporučované