Hlavní obsah

Po Terezínu ani Lidice. Prezident Zeman se omluvil z další pietní akce

Foto: Jiří Ovčáček

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

Česko si v první polovině června připomene 80 let od vyhlazení obce Lidice nacisty. Hlava státu se ale chystaného pietního aktu nezúčastní.

Článek

„Tento týden nás Kancelář prezidenta republiky informovala, že se prezident bohužel z pracovních důvodů 12. června nezúčastní,“ řekl Seznam Zprávám ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík.

Jaké pracovní povinnosti prezident v daném termínu má, není známo. Mluvčí prezidentské kanceláře Jiří Ovčáček na dotaz Seznam Zpráv nereagoval.

V poslední době nejde o první avizovanou neúčast na významné pietní akci.

Prezidentská kancelář Zemana omluvila i z Terezínské tryzny, která se uskuteční tuto neděli. Jde o tradiční vzpomínkovou akci k uctění obětí nacistické perzekuce u příležitosti 77. výročí osvobození.

„Z Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky jsme dostali zprávu, že se pan prezident nemůže pietního shromáždění z časových důvodů zúčastnit,“ sdělil už dříve Seznam Zprávám mluvčí Památníku Terezín Stanislav Lada.

Hrad nechal dotazy na prezidentovu neúčast v Terezíně bez odpovědi.

Nové debaty o zdraví

Tento týden se opět začalo spekulovat o prezidentově zdraví. Zeman se minulou neděli zúčastnil slavnostního aktu v areálu Národního památníku na pražském Vítkově a na některých fotografiích byl zachycen se svěšenou hlavou.

„Musím říct, že opravdu nejsem rád za to, že se opět vede velká diskuze o zdravotním stavu hlavy státu,“ napsal na twitteru například senátor Zdeněk Hraba (STAN).

Šéf lékařského konzilia prezidenta Tomáš Zima nicméně Seznam Zprávám řekl, že prezidentův zdravotní stav je stabilní. Podle vlastních slov neví nic o tom, že by bylo doporučeno se akcí neúčastnit.

„Lékařské konzilium se nesešlo. Pan profesor Zavoral (Miroslav Zavoral, ošetřující lékař a ředitel ÚVN, pozn. red.) pravidelně navštěvuje pana prezidenta a není mi nic známo, že by se zdravotní stav pana prezidenta měnil. Je stabilní,“ nechal se slyšet.

Tento týden prezident na Pražském hradě jmenoval nového guvernéra České národní banky Aleše Michla, sešel se se svým bulharským protějškem Rumenem Radevem a přijal běloruskou opoziční vůdkyni Svjatlanu Cichanouskou.

Reklama

Doporučované