Hlavní obsah

Praha dá dětem 15 tisíc korun, ale jen těm narozeným 1. ledna

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Minulá koalice mimořádný dar zrušila, nová koalice se k němu vrací.

Článek

Rada hlavního města schválila dar 15 tisíc korun pro každé dítě, které se v Praze narodí 1. ledna. Upozornil na to radní pro majetek Adam Zábranský (Piráti), podle kterého rozhodnutí nedává smysl. Materiál Radě předložil primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Letos se v Praze 1. ledna narodilo 19 dětí, i ty už dar dostanou, řekl po jednání Rady primátor Svoboda.

„Je to symbolické ocenění toho, že Praha si váží každého svého nově narozeného občánka,“ řekl primátor. Finanční podpora pro 12 dívek a 7 chlapců, které se letos 1. ledna v Praze narodili, je podle něj symbolickým aktem, jenž má podpořit porodnost.

Příspěvek pro první dítě narozené v novém roce má v Praze dlouholetou tradici, až do roku 2000 ho ale dostávali pouze rodiče prvního dítěte, které se po půlnoci narodilo. Od roku 2001 dostávali rodiče všech dětí narozených 1. ledna deset tisíc korun a od roku 2005 to bylo dokonce 15 tisíc korun. Rozhodující přitom bylo místo bydliště matky.

Minulá koalice ale v roce 2021 příspěvek zrušila. „Jde o neopodstatněný pozůstatek z minulosti, který nám zkrátka nedává smysl. Nevidím důvod, proč by měly být takto zvýhodňovány právě děti narozené v tento den na úkor jiných,“ vysvětlovat tehdejší primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Hřib jako vystudovaný lékař navíc tehdy upozorňoval na to, že s termínem porodu mohou lékaři hýbat. Finanční stránka by v tom ale podle něj správně neměla hrát roli.

Anketa

Souhlasíte se symbolickým finančním darem pro děti narozené 1. ledna?
Ano
1,8 %
Ne
98,2 %
Celkem hlasovalo 1167 čtenářů.

Piráti se před dvěma lety dohodli na zrušení příspěvku s Prahou sobě. Spojené síly pro Prahu ale byly proti, a to včetně radního Jiřího Pospíšila (TOP 09), který stejně jako Hřib sedí v Radě i dnes.

„Jsme si vědomi, že se jedná jen o symbolickou částku. Význam této částky je ale mnohem vyšší. Vyjadřujeme tím svou podporu rodinám v Praze a jedná se také o symbol naděje, kterou nový život představuje. A řekl bych, že právě pocit naděje potřebujeme do tohoto roku ze všeho nejvíc,“ citoval před dvěma lety Pospíšila deník Blesk.

V rozpočtu hlavního města představuje dar pro děti narozené 1. ledna řádově stovky tisíc korun. V roce 2004 se jich v tento den narodilo 16, v roce 2016 zase 36.

Reklama

Doporučované