Hlavní obsah

Pražské Spolu vyloučilo Marvanovou ze zastupitelského klubu

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová

Reklama

Pražské Spolu vyloučilo Marvanovou ze svého klubu. Nehlasovala pro Bohuslava Svobodu (ODS) při volbě primátora ani pro kandidáty do rady.

Článek

Senátorka a pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová (původně za Spolu) nejprve prý chtěla hlasovat při volbě primátora pro lídra Spolu Bohuslava Svobodu. Nakonec se ale hlasování vůbec nezúčastnila.

Zastupitelé hlasují stisknutím tlačítka pro, proti nebo zdržel se. Marvanová nakonec nestiskla žádné, a vůbec tak nehlasovala, přestože byla při volbě přítomna v jednacím sále. Stejně se zachovala i při volbě zbytku rady.

„Pro zastupitele klubu Spolu je nadále nepředstavitelné, aby jej zastupitelka Hana Kordová Marvanová reprezentovala v zastupitelstvu hlavního města. Důvody, které k tomuto kroku klub vedly, souvisí s jejím jednáním dne 15. prosince 2022 a ve dnech následujících,“ uvedla za klub Spolu mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová.

Podle vyjádření klubu přitom Marvanová Svobodu ujišťovala, že pro něj bude hlasovat. „Od tohoto slibu neodůvodněně odstoupila a odmítla se účastnit volby. To vnímají členové klubu jako zásadní porušení principů loajality,“ uvedla mluvčí Mottlová.

„Jsem velmi překvapená. Naprosto s rozhodnutím nesouhlasím ani s tím, že bych poškodila Spolu. Naopak jsem říkala, že koalici v této podobě podporuji a jsem ráda, že má Praha konečně nové vedení. Nebylo mi ale ani umožněno, abych klubu své kroky vysvětlila, odmítli se mnou hovořit,“ řekla dnes Marvanová pro ČTK.

Její postoje zjišťovaly a popisovaly Seznam Zprávy už včera.

„Zvažovala jsem, jak se za dané situace zachovat. Když si nepřejí, abych v té koalici byla, tak se do ní nemohu vnucovat,“ řekla. „Totéž platí pro celou radu. Ale budu hlasovat pro návrhy koalice v souladu s předvolebními sliby,“ dodala.

Členkou zastupitelského klubu Spolu byla Marvanová ještě včera, podle svých slov ale narážela na odmítání. „Nejsem zvaná, nedostávám žádné materiály a informace a teď jsem se ještě dozvěděla, že nejsem ani v žádném výboru, ač jsem v těch, co se ustavily po říjnových volbách, byla,“ líčila. „Jsem jako v zemi nikoho, neexistuji,“ dodává.

Přidala ještě příběh z konce loňského roku. „Když jsem v prosinci přišla na klub, odešli, že se mnou nebudou zasedat. Nedostala jsem příležitost nikde vysvětlit, proč se to stalo,“ uvedla.

Marvanová se dostala na „černou listinu“ poté, co nehlasovala pro jeden ze strategických tahů, jak odblokovat několikaměsíční jednání po složení nové pražské vlády. Koalice Spolu s hnutím ANO tehdy chtěla zvolit alespoň nového primátora, Marvanová přidat hlas odmítla.

„Dostala jsem obrovskou podporu od občanů, že jsem zachránila pověst Spolu v Praze, a poděkovali mi nebo mne podpořili i zástupci Spolu z Parlamentu,“ vracela se včera ke svému tehdejšímu rozhodnutí. „Sice je to pro mne teď osobně nepříjemné, ale Spolu by mělo velkou ostudu,“ dodávala.

V té době totiž startovala ostrá část prezidentské kampaně, jež v následující době vygradovala v podobě billboardů šéfa ANO Andreje Babiše, které strašily, že jeho oponent zavleče Česko do války. Spolupráce s pražským ANO by se pak dala vykládat i jako zrada na voličích nebo jako „opoziční smlouva“.

Primátorem hlavního města se včera stal Bohuslav Svoboda (ODS), který ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 ze 65 zastupitelů včetně těch z hnutí ANO. Proti hlasovaly opoziční Praha sobě a SPD, Marvanová, jak už bylo řečeno, nehlasovala vůbec. Hlavní město si v podvečer zvolilo i novou radu. Dohady o nové podobě vedení Prahy trvaly pět měsíců – od komunálních voleb loni v září.

Reklama

Doporučované