Hlavní obsah

Pražským primátorem se stal znovu Svoboda. Podpořilo ho i hnutí ANO

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nový pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Primátorem hlavního města se stal Bohuslav Svoboda (ODS), který ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 ze 65 zastupitelů. Hlavní město si vpodvečer zvolilo i novou radu.

Článek

Bohuslav Svoboda byl volebním lídrem koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Při hlasování Svobodu nepodpořily jen opoziční Praha Sobě a SPD, naopak opoziční ANO hlasovalo pro.

Nehlasovala končící radní Hana Kordová Marvanová zvolená za Spolu, jejíž podpis rovněž chybí na koaliční smlouvě.

„Děkuji všem za projevy přízně. Skutečnost, že naše město má primátora, je po těch měsících dobrá zpráva. Volba primátora je začátek nového díla a tvrdé práce a změn. Slibuji, že já i koalice se okamžitě dáme do práce,“ řekl Svoboda.

Ve svém projevu po zvolení rovněž sdělil, že si troufá říct, že ví, co Pražané potřebují. Nikdo podle něho ale nedokáže řídit více než milionové město sám a věří, že nové vedení města to společně zvládne. Zdůraznil také nutnost prohloubit spolupráci s vládou.

„Praha není jen největší, ale hlavní město. Je to vizitka našeho státu, svébytný organismus, který musí být navázán na vládu a spolupracovat s ní, protože celou řadu věcí nedělá Praha pro sebe, ale pro celý stát,“ řekl.

Opozice kritizovala v diskuzi předcházející volbě jak novou koalici, tak samotného Svobodu. Tomu například opoziční zastupitelé vyčetli, že podle nich nebude mít kvůli svým dalším závazkům, zejména poslaneckému mandátu, čas na řízení města.

Končící náměstek primátora a nyní již opoziční zastupitel Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) představil virtuální kalendář, v němž označil všechny Svobodovy povinnosti. „Na řízení města mu tak zbývá šest dní v měsíci,“ uvedl Vyhnánek.

Zastupitelé opozičního ANO kritizovali pouze samotnou koalici, Svobodu do funkce primátora naopak podpořili a všichni členové zastupitelského klubu ANO hlasovali pro jeho zvolení. Naopak SPD Svobodu nepodpořila žádným ze svých tří hlasů.

Svoboda už jednou Prahu vedl a to v letech 2010 až 2013. Ve svých 79 letech je nejstarším primátorem hlavního města po roce 1989.

Profesí gynekolog a porodník se stal poslancem v roce 2013, zastupitelem hlavního města byl ještě o tři roky dříve.

Soud kvůli opencard

V minulosti byl obviněný spolu s dalším bývalým pražským primátorem Tomášem Hudečkem (dříve TOP 09), někdejšími radními a úředníkem v kauze opencard. Konkrétně z toho, že v roce 2012 neoprávněně zvýhodnili firmu Haguess, tehdejšího vlastníka práv k opencard, kterou magistrát oslovil jako jedinou v jednacím řízení bez uveřejnění.

Městský soud nejprve opakovaně vynesl podmíněné tresty, zrušené v odvolacím řízení, a v březnu 2020 soud nakonec obviněné zprostil obžaloby, verdikt je pravomocný. Svobody se ale tehdejší odvolací proces netýkal. Na začátku minulého volebního období ho totiž poslanci k trestnímu stíhání nevydali.

V nové Sněmovně po volbách v roce 2021 Svoboda o vydání požádal a dolní komora ho loni v březnu vydala. Loni v červnu ho soud pravomocně zprostil viny.

Volba náměstků a radních

Kromě Svobody byla do rady za ODS jako náměstkyně zvolena starostka Prahy 2 Alexandra Udženija, která bude mít na starosti sociální oblast a zdravotnictví. Prohloubit a zlepšit chce v sociální oblasti spolupráci s radnicemi. O finance se za ODS bude starat v pozici radního Zdeněk Kovářík.

Náměstkem pro kulturu a cestovní ruch je za TOP 09 europoslanec Jiří Pospíšil. Změnu směřování pražské kultury či personální otřesy nechystá. Zaměří se na opravu divadel, vybudování tanečního domu na Žižkově či umístění Muchovy Slovanské epopeje. Zcela novou kompetencí je ochrana zvířat.

„Může to někdo zlehčovat, ale v moderní Evropě se řeší téma péče o zvířata,“ řekl.

Za TOP 09 v radě bude také dosavadní místostarosta Prahy 4 Michal Hroza, který má jako radní na starost infrastrukturu.

Bývalý primátor Zdeněk Hřib (Piráti) se bude z pozice prvního náměstka věnovat dopravě. Dosud řešil zejména IT. Rozvíjet chce MHD – pokračovat ve stavbě metra D či rozšiřování tramvajových tratí, zaměří se na stavbu parkovišť P+R a zlepšování veřejného prostoru.

Náměstkyní za Piráty bude také bývalá místostarostka Prahy 10 Jana Komrsková. Bude řešit životní prostředí a plnění klimatického plánu města. Radu doplní za Piráty ještě Adam Zábranský, který bude řešit majetek a investice do něj, transparentnost a legislativu, a nynější předseda zastupitelů strany Daniel Mazur. Na starosti bude mít vědu, výzkum a inovace a kapitolu „smart city“.

Za STAN bude v radě dosavadní náměstek pro územní rozvoj Petr Hlaváček (STAN), který chce pokračovat ve své dosavadní práci, o školství se pak jako radní postará nynější starosta Kolovrat Antonín Klecanda (STAN).

Volbě rady předcházela skoro šestihodinová diskuze plná hádek a osobních výpadů. Zastupitelé se mimo jiné přeli o to, kdo je víc zapleten do kauzy Dozimetr, přeli se o vyjádření v předvolebních jednáních nebo o to, kdo byl či je lepší a konstruktivnější opozicí.

+14

Marvanová mimo hru

Senátorka a pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová (za Spolu) původně chtěla hlasovat při volbě primátora pro lídra Spolu Bohuslava Svobodu. Nakonec se ale hlasování vůbec nezúčastnila.

Zastupitelé hlasují stisknutím tlačítka pro, proti nebo zdržel se. Marvanová nakonec nestiskla žádné a vůbec tak nehlasovala, přestože byla při volbě přítomna v jednacím sále. Stejně se hodlá zachovat i při volbě zbytku rady.

„Zvažovala jsem, jak se za dané situace zachovat. Když si nepřejí, abych v té koalice byla, tak se do ní nemohu vnucovat,“ řekla Seznam Zprávám. „Totéž platí pro celou radu. Ale budu hlasovat pro návrhy koalice v souladu s předvolebními sliby,“ dodala.

Členkou zastupitelského klubu Spolu prý Marvanová zůstává, i zde ale naráží na odmítání. „Nejsem zvaná, nedostávám žádné materiály a informace a teď jsem se ještě dozvěděla, že nejsem ani v žádném výboru, ať jsem v těch, co se ustavily po říjnových volbách, byla,“ líčí svou současnou situaci. „Jsem jak v zemi nikoho, neexistuji,“ dodává.

Jako ilustraci současných poměrů pak přidala příběh z konce loňského roku. „Když jsem v prosinci přišla na klub, odešli, že se mnou nebudou zasedat. Nedostala jsem příležitost nikde vysvětlit, proč se to stalo,“ uvedla.

Marvanová se dostala na „černou listinu“ poté, co nehlasovala pro jeden ze strategických tahů, jak odblokovat několikaměsíční jednání po složení nové pražské vlády. Koalice Spolu s hnutím ANO tehdy chtělo zvolit alespoň nového primátora, Marvanová přidat hlas odmítla.

„Dostala jsem obrovskou podporu od občanů, že jsem zachránila pověst Spolu v Praze a poděkovali mi nebo mne podpořili i zástupci Spolu z Parlamentu,“ vrací se nyní k svému tehdejšímu rozhodnutí. „Sice je to pro mne teď osobně nepříjemné, ale Spolu by mělo velkou ostudu,“ dodává.

V té době totiž startovala ostrá část prezidentské kampaně, která v následující době vygradovala v podobě billboardů šéfa ANO Andreje Babiše, které strašily, že jeho oponent zavleče Česko do války. Spolupráce s pražským ANO by se pak dala vykládat i jako zrada na voličích nebo jako opoziční smlouva.

Komunální volby na magistrát loni na podzim vyhrála koalice Spolu, získala 19 mandátů. Druhé skončilo ANO se 14 mandáty. Piráti mají 13 zastupitelů a Praha Sobě 11 mandátů. Pět zastupitelů získalo hnutí STAN a tři SPD. V opozici jsou ANO, Praha Sobě a SPD.

Aktualizace: Doplnili jsme rozhovor s Hanou Kordovou Marvanovou a nové radní.

Reklama

Související témata:

Doporučované