Hlavní obsah

Premiéři zemí V4 se shodli na podpoře Ukrajiny i nutnosti řešit migrační krizi

Foto: Úřad vlády ČR

Premiéři Maďarska, Česka, Slovenska a Polska během jednání v Košicích.

Reklama

Podporu Ukrajině i přes názorové rozdíly potvrdili premiéři zemí V4. Po společném jednání to řekl Petr Fiala (ODS). Premiéři mluvili i o tom, že chtějí společně hledat řešení energetické krize nebo bojovat s nelegální migrací.

Článek

Orbán podle českého premiéra potvrdil postoj sdílený Prahou, Varšavou i Bratislavou, že „Rusko nesmí představovat hrozbu pro Evropu a že je potřeba podporovat nezávislost Ukrajiny a její územní integritu v plném rozsahu“.

„Měli jsme možnost si otevřeně vyjasnit některé věci a některá nedorozumění a postoje, které se objevily v minulosti. Nebudu tajit, že na některé věci máme odlišné názory,“ řekl Fiala a dodal, že pokud jde o otázku Ukrajiny a Ruska, tak Orbán potvrdil, že v základních otázkách se jeho postoj shoduje s postoji ostatních zemí V4.

V Košicích slovenský premiér Eduard Heger přivítal předsedu vlády Maďarska Viktora Orbána s šálou ve slovenských národních barvách. Narážel tak na roztržku, kterou Orbán vyvolal tím, že se tento týden na veřejnosti ukázal s šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska. Mapka zahrnovala i části nynějšího Rakouska, Slovenska, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Srbska a Ukrajiny a vyvolala od představitelů těchto zemí silně kritické reakce.

„Berte to s klidem. Fotbalový zápas je fotbalový zápas a politika je politika,“ řekl k tomu dnes maďarský premiér.

Společná podpora nových členů NATO

Viktor Orbán slíbil, že Maďarsko přibližně za měsíc ratifikuje vstup Švédska a Finska do Severoatlantické aliance. Maďarsko a Turecko jsou poslední dvě země Aliance, které její rozšíření o dvojici severských zemí neschválily.

„Požádal jsem premiéra Orbána o co nejrychlejší ratifikaci vstupu Finska a Švédska do NATO,“ řekl polský premiér Mateusz Morawiecki po jednání v Košicích. „Dostal jsem od něho slib, že parlament to ratifikuje na své první schůzi v novém roce, tedy za měsíc a kousek,“ uvedl šéf polské vlády.

Premiéři zemí Visegrádské čtyřky se dnes sešli na prvním setkání v tomto formátu po více než půl roce. Kromě ruské agrese vůči Ukrajině a rozšiřování NATO hovořili i o dopadech války na energetiku či o nelegální migraci.

Shodli se na tom, že členské země musí posílit ochranu vnější hranice Unie. Už v současné době například policisté ze Slovenska pomáhají chránit hranici mezi Maďarskem a Srbskem, které do EU nepatří. Touto tzv. západobalkánskou trasou se pak do EU dostává většina nelegálních migrantů zachycených v tomto roce.

Reklama

Doporučované