Hlavní obsah

„Projevil odvahu.“ Zeman udělí Zelenskému nejvyšší státní vyznamenání

Foto: ČTK

Prezident Zeman udělí Zelenskému nejvyšší státní vyznamenání.

Reklama

aktualizováno •

Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že Zelenskyj bude oceněn ve státní svátek 28. října.

Článek

Prezident Miloš Zeman se rozhodl vyhovět návrhu na udělení nejvyššího státního vyznamenání, Řádu bílého lva, ukrajinskému prezidentu Volodymyru Zelenskému. Zeman to uvedl v projevu při dnešním ceremoniálu předávání státních vyznamenání, v němž vyzdvihl Zelenského odvahu a statečnost.

Ukrajina nyní čelí ruské invazi. Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček předpokládá, že Zelenskyj bude oceněn ve státní svátek 28. října.

„Jedna z našich poslankyň vystoupila s návrhem, abych udělil nejvyšší české vyznamenání ukrajinskému prezidentovi Zelenskému, a já jsem se rozhodl tomuto návrhu vyhovět. Je tomu tak proto, protože ukrajinský prezident projevil odvahu a statečnost, a třebaže mu Spojené státy nabízely evakuaci, zůstal v hlavním městě své země, odkud řídí její obranu,“ oznámil Zeman.

O návrhu návrhu na ocenění Zelenského psala koncem února na twitteru poslankyně STAN Barbora Urbanová. Dnes na twitteru sdělila, že tak rychlou reakci neočekávala.

„Pan prezident Zelenskyj bude vyznamenán, předpokládám, ve státní svátek 28. října,“ napsal ČTK Ovčáček. Dodal však, že cizincům je možné udělit vyznamenání i mimo řádové dny, kterými jsou podle příslušného zákona 1. leden a 28. říjen.

Prezident připomněl, že ceremoniál se koná v době, kdy nedaleko od Česka „zuří válka vyvolaná ruskou agresí vůči vůči Ukrajině“. „Myslím si, že je důležité právě při této příležitosti vzpomenout lidu Ukrajiny,“ řekl. Proto byla dnes na hradním nádvoří vyvěšena ukrajinská vlajka, poprvé zazněla ukrajinská hymna a pozvánka na večerní slavnost obsahovala prosbu o příspěvek na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Zeman už dříve v televizním vystoupení ruskou vojenskou akci na Ukrajině odsoudil. Ruského prezidenta Vladimira Putina nepřímo nazval šílencem.

+18

Reklama

Doporučované