Hlavní obsah

První Češi se hlásí o možnost bojovat na Ukrajině. Zeman to nebude blokovat

Foto: Jiří Ovčáček

Pokud nebude vláda proti, prezident Miloš Zeman je připraven umožnit Čechům bojovat na Ukrajině.

Reklama

K vytvoření legie ze zahraničních vojáků o víkendu vyzval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Článek

Podle Ministerstva obrany se hlásí první Češi, kteří chtějí jít se zbraní v ruce bránit Ukrajinu. Český zákon to umožňuje – každý jeden takový legionář ale podle stávající právní úpravy potřebuje souhlas prezidenta.

Z vyjádření mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka pro Seznam Zprávy plyne, že Miloš Zeman nebude Čechům bránit vydat se na Ukrajinu bojovat, pokud to schválí vládní úřady.

„Žadatelé se obrací na Ministerstvo obrany, to žádost posoudí společně s Ministerstvem zahraničních věcí a Ministerstvem vnitra a teprve poté jde do vojenské kanceláře a panu prezidentovi. Bude tedy bezesporu záležet na doporučení vládních resortů, které by pan prezident vyslyšel,“ uvedl Jiří Ovčáček.

Záležitost momentálně řeší právníci zaangažovaných ministerstev. „Česká republika by měla umožnit Čechům bojovat na Ukrajině, pokud jsou u nás lidé stateční a odhodlaní jít bojovat i za naši svobodu, měli by tu možnost dostat,“ uvedl v podcastu Seznam Zpráv Ptám se já náměstek Ministerstva zahraničí Martin Dvořák.

Ze zemí EU a NATO už svým občanům bojovat na Ukrajině právně umožnilo Lotyšsko.

„Pokud vidím precedens v jiných zemích, myslím si, že by se to mohlo stát velmi rychle. Je ale potřeba upravit legislativu. My už v té válce jsme a Putin ji už vyhlásil. Stále se snažíme do písmenka dodržovat mezinárodní právo. Vstoupit jednotkami NATO do války je však za hranicí práva,“ dodal Dvořák.

Reklama

Doporučované