Hlavní obsah

Rusko hrozí zabavením majetků. Diplomacie plánuje zavřít Český dům v Moskvě

Foto: Profimedia.cz

Provoz Českého domu v Moskvě je výrazně omezen už od kauzy Vrbětice.

Reklama

Rusko vyhrožuje Západu zabavováním majetku cizincům. Česká republika má kromě nemovitostí v Moskvě také kancelářské prostory v Petrohradu.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Česká vláda v souvislosti s válkou na Ukrajině plánuje uzavřít Český dům v Moskvě. Budova, ve které sídlí, patří českému státu. Provoz velkorysého objektu v ruské metropoli se výrazně omezil už po česko-ruské diplomatické roztržce kvůli kauze Vrbětice.

Informaci potvrdily Seznam Zprávám dva vysoce postavené diplomatické zdroje. Oficiálně se ke strategii české diplomacie v Rusku ve válečných časech ministerstvo zahraničí nevyjadřuje.

„S ohledem na diplomatický proces nebudeme v tuto chvíli danou věc komentovat,“ uvedla mluvčí ministerstva Aneta Kovářová na dotazy Seznam Zpráv, které se týkaly i Českého domu v Moskvě.

Bývalý ruský prezident a současný místopředseda Rady bezpečnosti Ruské federace Dmitrij Medveděv o víkendu vyhrožoval zemím EU a Spojeným státům americkým, že Rusko je připraveno kvůli sankcím Západu zabavovat majetek cizincům.

Česko v Rusku podle tiskového oddělení Černínského paláce vlastní Český dům a areál zastupitelského úřadu v Moskvě. Dále vlastní také kancelářské prostory v Petrohradu, v nichž sídlí konzulární oddělení generálního konzulátu Petrohrad. V Jekatěrinburgu, kde také sídlí konzulát, nemá žádný vlastní majetek.

Bez restaurace a hotelu

Podle informací Seznam Zpráv k uzavření Českého domu může dojít v řádu týdnů. Už loni v dubnu skončil provoz restaurace a hotelu. Objekt ale dál poskytuje kancelářské a ubytovací pronájmy. Český stát vlastní budovu Českého domu, nikoli pozemek pod ním.

O Český dům se Praha s Moskvou střetli už kolem Vrbětic. Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s požadavky pražského magistrátu na vrácení části Stromovky využívané ruským velvyslanectvím připomnělo loni na jaře Praze českou nemovitost v centru Moskvy, uvedla tehdy agentura Interfax.

„Český dům v Moskvě je ohrožený dlouhodobě. Ale máme tu dost ruských majetků jako protihodnotu,“ řekl Seznam Zprávám vysoce postavený zdroj z diplomacie.

Český dům je největší nemovitostí, kterou Česko má v zahraničí. Jeho provoz významně přispíval například na činnost Českých center čili českých kulturních ambasád.

Česko v souvislosti s válkou na Ukrajině povolalo do Prahy velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňku. A zároveň uzavřelo své konzuláty v Jekatěrinburgu a Petrohradě. Stejně tak ruské konzuláty v Karlových Varech a v Brně.

Reklama

Doporučované