Hlavní obsah

Posviťme si na ruské majetky v Česku, žádají politici

Foto: Pixabay.com

Karlovy Vary mají velkou koncentraci ruských vlastníků nemovitostí. Poslanci teď zvažují, co s tím.

Reklama

Čeští politici se obávají, aby se z transakcí nemovitostí Rusů v Česku nefinancovala válka na Ukrajině. Zvažují, jak postupovat proti nákupům nemovitostí z pochybných zdrojů.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Čeští politici v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu začali zvažovat, jak si posvítit na majetky Rusů v České republice. A to především na ty, které jsou financované z pochybných zdrojů.

Upozorňují také na to, že větší koncentrace ruského vlastnictví nemovitostí by do budoucna mohla představovat pro Česko bezpečnostní riziko.

Poslanec a předseda komise pro kontrolu Finančního analytického úřadu (FAÚ) Michal Zuna (TOP 09) chce co nejdříve požádat o důslednou kontrolu realitních transakcí občanů Ruské federace na českém území.

Jednalo by se o kontrolu probíhajících transakcí, u nichž by bylo v případě pochybností možné zmrazit jejich převod. „Dnes můžeme prostřednictvím FAÚ provádět kontroly aktuálních realitních transakcí, zdali jejich financování nepochází z nelegálních finančních zdrojů,“ vysvětlil Zuna pro Seznam Zprávy.

„Nerad bych, abychom přehlíželi možnou legalizaci výnosů občanů Ruské federace v rámci realitních transakcí v České republice, které tak mohou případně sloužit i k financování války na Ukrajině,“ dodal poslanec.

Dodal, že u nemovitostí, které Rusům již patří, je to už složitější. U nich uvádí jako možnost „zvážení vlastnictví nemovitostí“. Tedy donutit Rusy nemovitosti prodat? „I to může být varianta. Nerad bych, aby většinové vlastnictví nemovitostí občanů Ruské federace v konkrétní oblasti – například v Karlových Varech nebo Praze – bylo v horizontu několika let záminkou k další invazi,“ upozornil Zuna.

Ještě dál by chtěl zajít bývalý poslanec a nyní náměstek ministra vnitra Lukáš Kolářík (Piráti). Podle něj by se Česko mělo vážně zamyslet nad cestami, jak zabavit nemovitosti Putinovým oligarchům, kteří si je na území ČR pořídili z pochybných zdrojů.

„Abychom je mohli připravit pro ukrajinské rodiny, které ruský režim vyhnal z jejich domovů,“ napsal na svém Twitteru.

Pro Seznam Zprávy dodal, že zatím je to ve fázi myšlenky. „Zjišťuji, jestli a případně jaký existuje způsob, který by to umožnil, a zda by pro něco takového byla vůle,“ řekl.

Reklama

Doporučované