Hlavní obsah

Skončí šéf Lesů ČR? Náhradní ministr zemědělství Jurečka se s ním sejde

Foto: ČTK

Muž v ohrožení: Současný generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Reklama

Ministr zemědělství má právo šéfa Lesů ČR odvolat prakticky okamžitě. Marian Jurečka zatím nechce říct, zda se generálního ředitele Josefa Vojáčka chystá zbavit funkce, nebo zda rozhodnutí ponechá na svém nástupci Zdeňku Nekulovi.

Článek

Už několik dnů po nástupu nové vlády se v politických kuloárech hovoří o blížícím se konci generálního ředitele jednoho z významných státních podniků. Jde o Josefa Vojáčka, který poslední tři roky vede Lesy České republiky. Některé zpravidla velmi dobře informované zdroje z resortu zemědělství i mimo něj dokonce hovoří o tom, že Vojáček má skončit ještě před vánočními svátky.

Ministr zemědělství, jako zástupce zakladatele státního podniku, má právo šéfa Lesů ČR odvolat prakticky okamžitě, ze dne na den.

Jisté je, že ve středu ráno má s generálním ředitelem Vojáčkem schůzku vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), který momentálně vedle „svého“ Ministerstva práce a sociálních věcí řídí i za lesnictví odpovědné Ministerstvo zemědělství. A to místo svého stranického kolegy Zdeňka Nekuly, jehož nástup do funkce zbrzdilo onemocnění covid-19.

Informaci o středeční schůzce potvrdil Seznam Zprávám samotný Jurečka. Co má být na programu jednání a zda se má mluvit o Vojáčkově konci ve firmě, ale nechtěl říct. „Mohu pouze potvrdit, že se máme potkat, ale to, co budeme řešit, nemohu jakkoliv komentovat,“ reagoval vicepremiér Jurečka.

Seznam Zprávy se snažily získat i vyjádření Josefa Vojáčka. Ten však na opakovaně zaslané dotazy ohledně možného odvolání nijak nereagoval.

„Ohrožený“ generální ředitel Vojáček byl před svým nástupem do Lesů ČR čtyři roky šéfem jiného státního podniku, Vojenských lesů a statků. Rodák z Olomouce do této předchozí funkce nastoupil v roce 2014, a to poté, co se součástí Sobotkovy vlády stalo hnutí ANO a převzalo i resort obrany.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš dával Vojáčka a jím řízený vojenský podnik za příklad, jak správně v lese hospodařit. „Ředitel vojenských lesů je absolutně v pohodě, nemá žádný problém. On sice těží desetkrát méně než Lesy ČR, 1,3 milionu kubíků, z toho 300 tisíc kůrovce a nemá žádnou kalamitu,“ prohlásil Babiš v roce 2018.

Generálním ředitelem Lesů ČR se Vojáček stal v roce 2018, právě za premiéra Babiše. Ve funkcí tehdy vystřídal odvolaného Daniela Szóráda, Babišem kritizovaného, který byl nominantem nynějšího vicepremiéra Jurečky z období, kdy byl ministrem zemědělství v Sobotkově vládě.

Szóráda v květnu 2018 odvolal tehdejší ministr zemědělství Jiří Milek. Vojáček se následně přihlásil do výběrového řízení a zvítězil. Už před samotným konkurzem byl ale považovaný za jasného favorita.

V Babišově hnutí měl Vojáček velmi blízko hlavně k „hanácké“ větvi kolem Jaroslava Faltýnka. Když přešel do Lesů ČR, nabral do podniku několik manažerů z Faltýnkova okruhu.

Přes Vojáčkovo napojení na předchozí politickou garnituru i mnozí kritici připouštějí, že se nynějšímu generálnímu řediteli podařilo ekonomickou situaci Lesů ČR, které se několik let potýkaly s rozsáhlou kůrovcovou kalamitou, zlepšit.

Kritiku i od podřízených lesníků ale sklidil třeba za loňskou reorganizaci podniku nebo za nedávnou výměnu části lesních pozemků právě s Vojenskými lesy a statky. Předmětem sporů a dohadů jsou i kontrakty na lesnické práce, v nichž v posledních letech byly často úspěšné firmy z holdingu Agrofert, jejichž konečným vlastníkem je dnes už bývalý premiér Babiš.

Reklama

Doporučované