Hlavní obsah

„Smím vybrat šéfa Ústavního soudu.“ Zemanovi to řekli právníci, jména tají

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ústavní právníci se shodují, že Miloš Zeman nemůže jmenovat šéfa Ústavního soudu „do zásoby“. Tedy v době, kdy je předsedou stále ještě Pavel Rychetský.

Reklama

Prezident se rozhodne, jestli ještě během svého mandátu nahradí Pavla Rychetského, na základě právního posudku, který dostane v pondělí.

Článek

Miloš Zeman má stanovisko tří právníků, kteří mu potvrdili, že smí - ještě před březnovým odchodem do prezidentského důchodu - jmenovat nového předsedu Ústavního soudu.

„Odpověď ve třech případech byla: Ano. Přesto si ještě nechám, a dostanu to v pondělí, udělat jednu právní analýzu od legendy českého práva, a teprve potom se definitivně rozhodnu,“ řekl Zeman v neděli v rozhovoru pro pořad Partie na televizi Prima.

Dosluhující prezident, jak zjistily Seznam Zprávy minulý týden, chce předsedu soudu vybrat ještě před březnovým odchodem z Hradu, přestože mandát současného předsedy Pavla Rychetského skončí až v srpnu. Zeman by tím vzal svému nástupci nebo nástupkyni možnost rozhodnout, kdo Rychetského nahradí.

Neboli: Šéfa soudu by Zeman jmenoval takzvaně „do zásoby“.

Podle ústavních právníků by tím prezident porušil svoje pravomoci - není možné jmenovat někoho do funkce, která už je obsazená. A ani překračovat dobu svého prezidentského mandátu tím, že předsedu jmenuje od srpna, když už však bude úřadovat nový prezident nebo prezidentka.

Jména právníků, na které se obrátil, Zeman neřekl. Protože by je prý vystavil „mediálnímu lynči“.

Právně neexistující rozhodnutí

Ústavní právníci jsou přitom přesvědčeni, že Zeman už vybrat šéfa soudu nesmí.

„Pokud prezident republiky skutečně jmenuje již nyní předsedu Ústavního soudu s počátkem výkonu funkce od srpna 2023, bude se jednat o právně neexistující rozhodnutí, které si bude moci nově jmenovaný ,předseda‘ zarámovat, ale to je asi tak všechno. Nikdo ho totiž nebude respektovat; zejména nikoliv nově zvolený prezident republiky,“ vysvětlil i Vojtěch Šimíček, jeden z členů Ústavního soudu.

Zeman v neděli řekl, že nový prezident či prezidentka by mohli jako předsedu soudu vybrat člověka, který jim vyhovuje. Zatímco on definitivně odchází z politiky a tohle riziko u něj nehrozí.

Zeman popírá, že by způsobil krizi v justici

Zeman odmítl, že by tím způsobil krizi v justici. „To je katastrofismus, který nemá žádné opodstatnění,“ dodal.

Předsedou Ústavního se může stát pouze některý z patnácti ústavních soudců. Prezident ho může jmenovat o své vůli, bez konzultací nebo schvalování jinými institucemi. Ústavní soudce také navrhuje prezident, finální slovo ale mají senátoři.

Seznam Zprávy napsaly, že horkým Zemanovým kandidátem na místo předsedy Ústavního soudu je Josef Fiala, který na Ústavním soudu působí od roku 2015.

„Nechte to stranou – a je to,“ řekl Fiala Seznam Zprávám. Na otázku, jestli s Hradem o funkci předsedy soudu jednal, zopakoval: „Nechte to, děkuji.“ A položil telefon.

Reklama

Doporučované