Hlavní obsah

Zeman podpoří ve volbách Babiše, průzkumům pro druhé kolo nevěří

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Podle prezidenta Miloše Zemana rozhodnou druhé kolo prezidentské volby televizní debaty.

Reklama

aktualizováno •

Podle prezidenta Miloše Zemana má bývalý premiér jako jediný z kandidátů zkušenosti z politiky.

Článek

Miloš Zeman dá v lednových prezidentských volbách hlas Andrej Babišovi, předsedovi hnutí ANO.

Babiš má podle dosluhujícího prezidenta jako jediný z favoritů voleb zkušenosti s politikou.

„Jako nechcete, aby vás operoval chirurg, který nevystudoval medicínu a je to jeho první operace, tak nechcete, aby se hlavou státu stal člověk, který politiku nikdy nedělal,“ řekl Zeman v neděli v pořadu Partie na televizi Prima.

Televize zveřejnila volební model, podle kterého by první kolo vyhrál právě Babiš se 30 procenty, druhá by skončila Danuše Nerudová se 26,5 procenta a třetí Petr Pavel, který by získal 23 procent.

V případném druhém kole by Babiše podle průzkumu porazili Nerudová i Pavel. Třetina voličů je nerozhodnutá.

Zeman řekl, že průzkumy ohledně druhého kola - uvádějící Babišovu prohru - nebere vážně. Připomněl, že ani on nebyl favoritem druhého kola. „Jenomže to nefungovalo, rozhodují televizní diskuze, a já tomu druhému kolu z tohoto důvodu nevěřím,“ dodal Zeman.

„Pořádná politická zkušenost“

Babiš už dříve řekl, že do konce roku nebude chodit do televizních debat. Televizi Prima řekl, že Zemanovy podpory a hlasu si velmi váží. „Jeho hodnocení pro mě určitě moc znamená,“ dodal.

„Podle prezidenta nemám zkušenosti a nerozumím zahraniční politice. Za svou diplomatickou kariéru jsem vedl více než 1000 jednání s prezidenty, ministry, náčelníky štábů i s králi. Zřejmě měl na mysli tu ‚pořádnou politickou zkušenost‘ se lhaním a rozeštváváním. Tu opravdu nemám,“ reagoval Pavel na sociálních sítích. Primě také řekl, že nepodpora od Zemana je tím nejlepším doporučením, takže by za to možná mohl být rád.

Prezident se vyjadřoval i k dalším kandidátům. „Já mám ve zvyku bojovat, takže pokračuji,“ reagoval Pavel Fischer na výrok, že i kdyby odstoupil, nikomu nepomůže. Podnikatel Karel Diviš by podle Zemana mohl být černým koněm voleb, i když se nedomnívá, že by postoupil do druhého kola.

Josefovi Středulovi podle prezidenta uškodila demonstrace na Václavském náměstí v Praze, které se zúčastnil jen nízký počet lidí. „Věřím, že prvních 14 dnů v lednu se ukáže, kdo umí, kdo dovede, kdo to jen hraje,“ reagoval na kritiku Středula.

Bývalý rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima podle Zemana vede poměrně nevýraznou kampaň. Zima na Primě řekl, že podobu jeho kampaně ovlivňuje to, kolik na ni je peněz. „V posledních týdnech velmi intenzivně pracujeme,“ dodal.

První kolo prezidentských voleb se odehraje 13. a 14. ledna. Případné druhé pak 27. a 28. ledna.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme reakce prezidentských kandidátů.

Reklama

Související témata:

Doporučované