Hlavní obsah

Český a polský premiér se chystají podepsat dohodu o dole Turów

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Polský hnědouhelný důl Turów u českých hranic, v pozadí stejnojmenná elektrárna.

Reklama

Polská i česká vláda už ve středu schválily návrh smlouvy o dolu Turów. Informují o tom ČT s odkazem na mluvčího české vlády a polská agentura PAP. Dohodu by premiéři obou zemí měli podepsat ve čtvrtek v Praze.

Článek

Česká vláda ve středu schválila návrh smlouvy o dolu Turów. ČT to potvrdil mluvčí vlády Václav Smolka. Vláda o bodu údajně jednala v utajeném režimu. Polská tisková agentura PAP pak s odvoláním na neoficiální zdroj napsala, že vyjednávači obou zemí se ohledně dolu Turów dohodli a ve středu večer dohodu schválila polská vláda.

Do Prahy ve čtvrtek přijede polský premiér Mateusz Morawiecki. Úřad vlády ráno oznámil, že bude jednat s předsedou české vlády Petrem Fialou (ODS) o bilaterální spolupráci. Podle neoficiálních informací ČTK mají premiéři obou sousedních zemí podepsat smlouvu o podmínkách těžby v polském hnědouhelném dole Turów u českých hranic, kvůli němuž vede Praha s Varšavou spor.

Premiér Petr Fiala (ODS) věří, že zátěž na česko-polské vztahy kvůli hnědouhelnému dolu Turów se ve čtvrtek podaří ukončit. S polským protějškem Mateuszem Morawieckým budou dnes v Praze dolaďovat poslední detaily, řekl na dotaz ČTK. „Budeme dolaďovat poslední věci. Předpokládám, že tento těžký balvan v česko-polských vztazích se nám podaří odvalit,“ řekl Fiala. „Věřím, že dnes,“ dodal.

Mluvčí polské vlády Piotr Müller v rozhovoru pro web Interia očekávání mírnil. „Ještě je brzy ohlašovat úspěch. Vyjednávači pracovali několik týdnů, ale finální ujednání musí přijít na úrovni premiérů,“ uvedl Müller.

Morawiecki se s Fialou sešel hodinu před polednem v Kramářově vile, ve 13:00 je ohlášena tisková konference na Úřadu vlády. Polského premiéra u vily přivítali též ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) nebo náměstek ministra zahraničí pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek.

Rozšíření těžby Polsko předloni povolilo bez ohledu na námitky české strany. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr EU, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. Poláci to odmítají a zpochybňují i dopady na české území. Česko podle návrhu smlouvy mezi oběma státy trvá na náhradě 50 milionů eur (zhruba 1,22 miliardy korun) za škody způsobené těžbou, Polsko nabídlo 40 milionů eur (zhruba 980 milionů korun). Spor trval také u požadavku na desetiletou délku soudního dohledu. Varšava byla jen pro dvouletý dohled.

Advokát Soudního dvora EU na české straně

Ke sporu se ve čtvrtek vyjádřil také advokát Soudního dvora Evropské unie. Dal za pravdu České republice, Polsko podle něj porušilo unijní právo, když neposoudilo vliv nových prací v dole poblíž českých hranic na životní prostředí.

Advokátovo stanovisko není pro soudce závazné, většinou k němu však přihlížejí. Soud by měl konečný verdikt vynést na jaře. Pokud by však česká strana v případě úspěchu probíhajících mezivládních jednání žalobu stáhla, soudci případ přestanou projednávat.

Česko se na unijní soud obrátilo před rokem v únoru poté, co polské úřady schválily prodloužení těžby v dole Turów do roku 2026. Podle české vlády se tak stalo bez dostatečného posouzení vlivu dalších prací na životní prostředí, což je i názor Evropské komise. Varšava veškeré námitky Prahy i Bruselu odmítá.

„Doly o obdobné rozloze jako důl Turów představují již svou povahou riziko významného vlivu na životní prostředí a musejí být povinně podrobeny posouzení vlivů na životní prostředí,“ uvedl podle tiskové zprávy soudu advokát Priit Pikamäe. Polsko proto podle něj porušilo směrnici EIA zavádějící povinnost tyto vlivy posoudit.

Varšava rovněž podle advokáta pochybila, když včas nezveřejnila povolení k těžbě a dokumenty související s povolovacím řízením.

Soudci v Lucemburku již loni v květnu nařídili Polsku ukončit práce v dole až do vydání konečného rozsudku. Protože Varšava se odmítla podřídit a těžba pokračuje, vyměřil soud Polsku pokutu půl milionu eur (12,3 milionu korun) denně.

Polsko platit odmítá a Evropská komise se mu v těchto dnech po několika neúspěšných výzvách chystá strhnout první část dlužné sumy z unijních dotací. Na tom by nic nezměnilo ani případné stažení žaloby.

Reklama

Doporučované