Hlavní obsah

Střídání velvyslanců v USA. „Babišův“ muž dostal zelenou od americké vlády

Foto: Profimedia.cz

Staška do funkce nominoval ještě kabinet Andreje Babiše (ANO), proto po změně vlády loni na podzim bylo jeho vyslání v nejistotě.

Reklama

aktualizováno •

Novým českým velvyslancem v USA bude současný státní tajemník Ministerstva zahraničních věcí Miloslav Stašek.

Článek

Podle tří vysoce postavených zdrojů mu začátkem února americká strana vydala tzv. agrément, tedy souhlas s jeho přijetím do role ambasadora ve Washingtonu.

Staška do této funkce nominoval ještě kabinet Andreje Babiše (ANO), proto po změně vlády loni na podzim bylo jeho vyslání v nejistotě. Vydání agrémentu hostující zemí se však považuje za tečku za schvalovací procedurou velvyslanců a málokdy se bere zpět.

V současné době v USA Česko zastupuje ambasador Hynek Kmoníček, blízký ČSSD. Po podzimních volbách se v českém politickém zákulisí také mluvilo o jeho rychlém střídání – ještě před českým předsednictvím Evropské unii, které začne letos v červenci. Podle plánů bývalé vlády má na postu ve Washingtonu zůstat do konce roku 2022. Staškovi končí mandát státního tajemníka letos v listopadu.

Po obdržení agrément od přijímající země vyhotoví úřad presidenta České republiky listiny, které pověřují velvyslance a doporučují ho hlavě přijímajícího státu. Současně je formální listinou odvoláván stávající velvyslanec v dotyčné zemi.
stanovisko Ministerstva zahraničních věcí

Krátce po říjnových volbách a také po hospitalizaci prezidenta Miloše Zemana Seznam Zprávy popsaly, že Stašek měl urychlit proceduru svého jmenování, aby politické otřesy jeho odjezd za oceán neohrozily.

„Můžeme potvrdit, že pan státní tajemník agrément již obdržel,“ sdělila Seznam Zprávám Aneta Kovářová z tiskového odboru ministerstva.

Na tahu je ale formálně Pražský hrad. „Po obdržení agrément od přijímající země vyhotoví úřad presidenta České republiky listiny, které pověřují velvyslance a doporučují ho hlavě přijímajícího státu. Současně je formální listinou odvoláván stávající velvyslanec v dotyčné zemi,“ píše se na webu ministerstva zahraničí k proceduře jmenování velvyslanců.

Prezident Zeman by neměl být proti – už jednou Staškovo nové angažmá podepsal, a to po schválení nominace vládou.

Nová vláda v čele s ODS chce podle svého programového prohlášení prosazovat co nejtěsnější transatlantickou vazbu a „rozvíjet blízký vztah s USA jak bilaterálně, tak v multilaterálních formátech“.

Dá se tak čekat, že právě v USA nová vláda potřebuje loajálního nebo dokonce politicky blízkého člověka. Stašek je zkušeným kariérním diplomatem, v minulosti byl velvyslancem v Indii a v Egyptě. Post státního tajemníka Černínského paláce je čistě úřednický, méně pak diplomaticky „kreativní“.

Aktualizovali jsme o stanovisko ministerstva zahraničí.

Reklama

Doporučované