Hlavní obsah

Muž, kterého nemá rád Zeman, uspěl. Vláda jmenovala Koudelku ředitelem BIS

Foto: Profimedia.cz

Michal Koudelka chce v příštích letech kromě jiného zvyšovat profesionální úroveň důstojníků BIS.

Reklama

aktualizováno •

Vláda jmenovala k 15. únoru Michala Koudelku ředitelem BIS. Koudelka BIS vedl pět let do srpna, od té doby byl řízením pověřen.

Článek

Podle informací Seznam Zpráv schválili jmenování všichni ministři jednohlasně.

Koudelka vedl kontrarozvědku od poloviny loňského srpna v roli pověřeného ředitele poté, co mu vypršel pětiletý mandát v čele tajné služby. Návrh premiéra Petra Fialy (ODS) ustanovit Koudelku opětovně řádným ředitelem před týdnem projednal sněmovní výbor pro bezpečnost, což je zákonný předpoklad jmenování.

Proti BIS a především Koudelkovi často vystupuje prezident Miloš Zeman, který šéfa kontrarozvědky opakovaně odmítl povýšit do generálské hodnosti.

Koudelka poděkoval za důvěru vládě a všem, kdo ho podporovali. „Moje díky patří také důstojnicím, důstojníkům a zaměstnancům BIS. Je to jejich každodenní tvrdá práce a skvělé výsledky, díky nimž získala BIS respekt doma i v zahraničí. Bez jejich obětavosti, nasazení a zaujetí bych do křesla ředitele BIS znovu neusedl,“ uvedl. V příštích letech chce zvyšovat profesionální úroveň důstojníků BIS, kvalitu technického vybavení a dále rozšiřovat mezinárodní spolupráci.

Koudelka se narodil v roce 1965, vystudoval ČVUT. Je dlouholetým pracovníkem kontrarozvědky, v tajných službách je od roku 1992. Deset let vedl odbor kontrašpionáže. Ředitelem BIS ho v roce 2016 poprvé jmenovala vláda Bohuslava Sobotky (ČSSD). V polovině srpna 2016 vystřídal dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa, který požádal o odvolání a nyní je ředitelem Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Bývalý kabinet Andreje Babiše (ANO) před koncem Koudelkova mandátu původně zvažoval, že nového ředitele vybere po konzultaci se sněmovním výborem. Nakonec se však s ohledem na říjnové sněmovní volby rozhodl nechat výběr až na příští vládě a Koudelku pověřil vedením BIS do jmenování nového řádného ředitele.

Koudelkovo pokračování Fialovi v lednu doporučil bezpečnostní výbor, předseda vlády krátce poté poslancům návrh předložil. Premiér před týdnem na jednání výboru uvedl, že BIS dosáhla pod Koudelkovým vedením pozoruhodných výsledků.

Reklama

Doporučované