Hlavní obsah

Zelenskyj si volal s Pavlem. Český prezident pojede v dubnu na Ukrajinu

Foto: ČTK

Volodymyr Zelenskyj.

Reklama

aktualizováno •

Nový český prezident Petr Pavel navštíví Ukrajinu v dubnu, v neděli se na tom dohodl s ukrajinským protějškem Zelenským, sdělila Pavlova mluvčí Markéta Řeháková.

Článek

Nový český prezident Petr Pavel si tři dny po nástupu do funkce telefonoval v neděli s ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským.

Zelenskyj na twitteru uvedl, že hovořili o integraci Ukrajiny do Evropské unie a shodli se na další spolupráci.

Mluvčí českého prezidenta poté sdělila, že Petr Pavel s ukrajinským protějškem dohodli návštěvu Kyjeva. Počítá se s ní v dubnu, jak už český prezident avizoval v den své čtvrteční inaugurace.

O telefonát podle Pavlovy mluvčí požádal Zelenskyj a měl zájem o to, aby se hovor uskutečnil co nejdříve po čtvrteční inauguraci. Chtěl Petru Pavlovi k nástupu do úřadu pogratulovat.

„Diskutovali spolu možnou návštěvu prezidenta Pavla na Ukrajině a dohodli se, že proběhne v dubnu. Tématem byla také podpora Ukrajiny ze strany České republiky na následující měsíce,“ dodala pro ČTK mluvčí českého prezidenta.

Hlavy států spolu jednaly také o podpoře Ukrajiny ze strany České republiky na následující měsíce.

„Telefonoval jsem s prezidentem Pavlem. Pogratuloval jsem mu k oficiálnímu nástupu do funkce. Nastínil jsem situaci na frontě a naše bezpečnostní potřeby,“ uvedl ukrajinský prezident na Twitteru.

Ocenil také podporu, které se Ukrajině od Česka stejně jako dalších západních zemí dostává v boji proti ruské armádě, která před rokem zemi svého souseda napadla.

„Česká podpora je pro boj proti ruské agresi zásadní,“ napsal Zelenskyj.

Reklama

Související témata:

Doporučované