Hlavní obsah

Zeman chystá po odchodu z funkce vznik své kanceláře

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman.

Reklama

Prezident Miloš Zeman chystá po odchodu z funkce vznik své kanceláře. Bude mu organizovat program ve chvíli, když se na něj obrátí lidé či organizace. Zeman to dnes řekl v rozhovoru pro rozhlasovou stanici Frekvence 1.

Článek

„Kancelář samozřejmě chystám, protože se dá předpokládat, že jako u každého bývalého prezidenta se na mě lidé i organizace budou občas obracet, a někdo mi musí organizovat program,“ řekl. Kdo mu bude v kanceláři pomáhat jako asistent, ještě Zeman neví.

Podle zákona má bývalý prezident republiky po skončení svého volebního období nárok až na 50 000 korun měsíčně na pokrytí nákladů provozu kanceláře a na odměnu asistenta. Stejnou částku prezident dostává měsíčně jako rentu.

Své instituce mají i první dva čeští prezidenti, Václav Havel i Václav Klaus. Knihovnu Václava Havla dlouhodobě financuje někdejší vládce OKD Zdeněk Bakala. Institut Václava Klause zase vznikl a i nadále funguje díky podpoře PPF.

Jak Seznam Zprávy informovaly před měsícem, v případě Miloše Zemana zatím není jasné, zda se někdo ujme financování podobné činnosti. PPF, finanční skupina nejbohatší Češky Renáty Kellnerové, Seznam Zprávám celkem jednoznačně sdělila, že současný prezident se od ní po skončení mandátu finanční podpory – na rozdíl od svého předchůdce – nedočká. A to přesto, že zejména v souvislosti s byznysem v Číně měla k Zemanovi v posledních letech blízko.

Zeman se po konci svého mandátu chce z lánského zámku přestěhovat do nového domu, který v Lánech staví. Předpokládá, že kolaudace by se mohla uskutečnit v lednu.

Své desetileté prezidentské funkční období chce Zeman zhodnotit 26. prosince, kdy vystoupí s tradičním projevem. Poznamenal, že se v něm bude chtít rozloučit „složením účtů“. Takzvané vánoční poselství proto podle něj bude delší než v minulosti.

Nervozita v justici: Zeman může skočit o půl roku a obsadit nejvyšší post

Tři měsíce před odchodem Miloše Zemana do prezidentského důchodu roste v justici nervozita, kdo se stane příštím předsedou Ústavního soudu. Současnému předsedovi Pavlu Rychetskému končí mandát v srpnu. Takže jeho nástupce by měl vybrat až nový prezident, jehož jméno bude známé po volbách na konci ledna.

Několik dobře informovaných zdrojů však zmiňuje reálnou možnost, že Zeman jmenuje předsedu klíčové soudní instituce, ještě než v březnu opustí funkci. Podrobnosti v článku Seznam Zpráv.

Reklama

Související témata:

Doporučované