Hlavní obsah

Zemanův projev pod palbou: Srovnávat Zelenou dohodu s Tálibánem je chucpe

Foto: Kancelář prezidenta republiky

Miloš Zeman vyzval k povinnému očkování i k odmítnutí zeleného údělu.

Reklama

Prezident Miloš Zeman neříkal pravdu, poukazují někteří europoslanci. A nebyl to vánoční projev, kritizují další politici.

Článek

Řada záměrných dezinformací, je to potřeba uvést na pravou míru, alespoň o Vánocích by mohl spojovat. To jsou některé z bezprostředních reakcí na vánoční projev prezidenta Miloše Zemana.

Zeman ve svém vánočním projevu varoval před zhoršenou bezpečnostní situací kvůli odchodu NATO z Afghánistánu a vyzval k odmítnutí takzvané Zelené dohody, zavedení povinného očkování proti covidu-19 a zrušení daňových výjimek.

Dopustil se přitom některých přinejmenším sporných výroků. Prezident například řekl, že Zelená dohoda zakazuje od roku 2030 topit zemním plynem a od roku 2035 jezdit auty se spalovacím motorem. Takzvaná Zelená dohoda pro Evropu ale nic takového nezavádí. A reakce politiků na sebe nenachaly dlouho čekat.

„Už jsem dávno vzdal to, že by pan prezident mohl alespoň v době Vánoc mluvit o hodnotách společnosti a snažit se ji spojovat… Srovnávat ale Zelený úděl s teroristy z Tálibánu je už hodně chucpe a laciné. I na Zemana…“ napsal na twitter europoslanec Jiří Pospíšil.

Na nepravdivá tvrzení ve vánočním projevu upozornil i další europoslanec Pavel Telička. „Dnes ve vánočním poselství se hlava státu snížila k dezinformační kampani. Lži, nebo neznalost? Obojí?“ uvedl Telička.

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) zvolil diplomatičtější slovník. Na pojmenování problémů se s prezidentem shodnou, na jejich řešení ale mohou mít různé názory.

„Je dobře, že Miloš Zeman ve svém projevu zmínil tři nejpalčivější problémy dneška a zdůraznil nutnost očkování. Na řešení koronavirové situace, vysokých cen energií a snížení deficitu můžeme mít různé názory. Shodujeme se ale, že to jsou nejdůležitější úkoly, které před námi stojí,“ konstatoval Fiala.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš podobně jako Fiala pochválil Zemana za správné pojmenování hlavních výzev.

Na zavádějící výroky prezidenta upozornil i lidovec Marek Výborný. „Buďme k sobě ohleduplní,“ doplnil prezidenta Výborný.

Na nesrovnalosti v prezidentově projevu poukázal i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek. „Prezident Zeman tvrdí ve svém ‚Vánočním poselství‘, že ‚Green Deal‘ nám ukládá v roce 2030 přestat topit zemním plynem. Nic takového není pravda a veřejnost by na to měla být upozorněna. Úkolem Vánočního poselství není strašení občanů nepravdivými informacemi,“ poznamenal Kalousek.

Jeho kolega z TOP 09 Tomáš Czernin (TOP 09) uvedl, že prezident o Vánocích přednesl pseudoekonomickou přednášku. „Prezident jak zlá sudička prorokuje hrůzu a zmar. Nepřekvapil. Poplival NATO, ekologické snahy Evropské unie i členy nové vlády. Byla to pseudoekonomická přednáška. Žádný pozitivní, vlídný, tolerantní akcent, nepokusil se stmelit národ, žádný pohled naděje. Mluvit nemusel,“ napsal na twitteru Czernin.

Zeman má i zastánce

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš souhlasí s prezidentem v tom, že některé ekologické návrhy Evropské komise mohou být nebezpečné. Vyvázání ČR z tzv. Zelené dohody pro Evropu, které navrhuje prezident, však podle Babiše není možné, protože by připravilo Česko o finance z EU. Některým nesmyslným iniciativám EK by mohlo pomoci zabránit české předsednictví v EU v příštím roce, napsal bývalý premiér ČTK.

„Pokud bychom přijali všechna ta, někdy až šílená, opatření navrhovaná Evropskou komisí. Nesmyslům o plynu nebo zákazu výroby aut se spalovacími motory zabránit můžeme. Musíme k tomu využít naše předsednictví v roce 2022,“ uvedl.

Šéf SPD Tomio Okamura ocenil, že Zeman stejně jako SPD podporuje odstoupení od Zelené dohody. Je rád, že prezident zdůraznil, že energetika je v kompetenci národních vlád. „Vlády Petra Fialy i Andreje Babiše mají plnou zodpovědnost za zdražování a mohou odstoupit od Zeleného údělu a také ze systému obchodování s emisními povolenkami, který se stal nástrojem spekulantů,“ míní. Kabinet se podle něj nemůže „vymlouvat na Brusel“.

Reklama

Související témata:

Doporučované