Hlavní obsah

Zeman vyzval k povinnému očkování a varoval před energetickou chudobou

Prezident Miloš Zeman.Video: ČTK, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prezident Miloš Zeman přednesl svůj devátý vánoční projev. Vyzval k povinnému očkování proti covidu, odchodu od Zelené dohody a zrušení daňových výjimek.

Článek

„Nebyl to dobrý rok,“ uvedl Zeman své vánoční poselství. Projev zahájil tím, že po odchodu NATO z Aghánistánu se zhoršila bezpečnostní situace ve světě.

„Druhým nebezpečím, které se objevilo především v Evropě, je takzvaný zelený úděl. Z původně seriózní vědy zvané ekologie se stalo náboženství. A jako každé náboženství i toto má své proroky, například v podobě postpubertální dívčiny,“ pokračoval Zeman.

Zelený úděl je podle Zemana potřeba odmítnout. Prezident navázal popisem energetické krize a výzvou k budování jaderných zdrojů. Zvyšování cen energií je podle něj způsobené právě takzvaných zeleným údělem.

„Pokud jde o energetickou krizi, pozorujeme prudký nárůst jak cen elektrické energie, tak zemního plynu. Odhaduje se, že tento nárůst bude pokračovat u elektřiny kolem 30%, u plynu dokonce kolem 50%. Máme-li tento nárůst alespoň zmírnit, musíme se vyvázat z takzvaného zeleného údělu pro Evropu, který je podle mého názoru hlavní příčinou nárůstu cen energií,“ řekl Zeman.

Prezident Zeman se také vyjádřil k volbám do Poslanecké sněmovny a ocenil jejich korektní průběh. Ocenil práci předchozí vlády Andreje Babiše (ANO) a popřál všem zvoleným poslancům i nové vládě úspěch v jejich budoucí činnosti.

„Vláda má před sebou tři základní úkoly, a ona to ví. Je to úkol potlačit pandemii, je to úkol vyrovnat se s energetickou krizí, tedy především s růstem cen energie, a je to samozřejmě i úkol stabilizovat státní rozpočet,“ vypočítal Zeman.

Řešením pandemie je podle něj povinné očkování. „Původně jsem se domníval, že povinné očkování není nezbytné, a svůj názor jsem postupně měnil tak, jak přicházely nové a nové vlny koronaviru. Dnes mě inspirovalo Rakousko, které povinné očkování zavádí od 1. února příštího roku. Jsem přesvědčen, že je to nejjednodušší cesta, jak potlačit pandemii,“ řekl.

Řešení problému vyrovnaného státního rozpočtu se podle Zemana skrývá ve zrušení daňových výjimek. Za každou z nich podle něj stojí lobbistická skupina.

„Předkládám vám návrh, který jsem opakovaně vyjádřil při svých projevech k rozpočtu v Poslanecké sněmovně. Tento návrh spočívá ve zrušení daňových výjimek. kdyby došlo ke zrušení všech daňových výjimek, říkal jsem, že by to ušetřilo 380 miliard korun, což je téměř tolik jako odhadovaný deficit státního rozpočtu v tomto roce. Měli bychom tedy vyrovnaný rozpočet a nezadlužovali bychom budoucí generace,“ řekl Zeman.

Celé Zemanovo vánoční poselství mířilo k současné vládě a jejím politikům. „Chtěl bych vás tedy vyzvat k souhlasu s povinným očkováním, chtěl bych vás vyzvat k vyvázání se ze zeleného údělu pro Evropu a k prosazování vlastní energetické politiky v zájmu našich občanů a jejich životní úrovně. A konečně bych vás chtěl vyzvat k racionálním a nikoli fiktivním a kosmetickým úpravám státního rozpočtu cestou zrušení daňových výjimek,“ shrnul na závěr Zeman.

Reklama

Související témata:

Doporučované