Hlavní obsah

„Potřebujeme tahat, potřebujeme silný chlapy.“ Záběry ze zásahu v Roztokách

Bez komentáře: Záběry ze zásahu složek IZS v alzheimer centru v Roztokách. Video: twitter/PolicieCZ

 

Reklama

Při požáru, který ve středu večer vypukl v domově pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Roztokách u Prahy, zemřeli dva jeho klienti, dalších 55 lidí bylo zraněno. Policie zveřejnila záběry, jak probíhal zásah v centru.

Článek

Za poslední léta je to jeden z nejtragičtějších požárů v domovech pro seniory. Policie ve čtvrtek večer zveřejnila na svém Twitteru záběry zásahu v alzheimer centru v Roztokách.

S požárem bojovalo až 23 jednotek, tedy téměř stovka hasičů, kteří seniory z hořící budovy evakuovali po nastavovacích žebřících. Budovu oheň zcela zasáhl a vnitřkem je už nebylo možné dostat ven.

Do evakuace se spolu s hasiči zapojili hosté, kteří zrovna seděli na zahrádce v nedaleké restauraci. Záchranářům, kteří měli plné ruce práce s ošetřováním vyděšených seniorů, zase pomohla lékařka, jež přišla do roztocké restaurace na večeři.

„Když to začalo, tak sem vběhl nějaký hasič a poprosil chlapy na zahrádce, kteří byli silní, aby pomohli. Hasiči nosili ty lidi v dekách ven a tam si je od nich brali civilisté a odnášeli je dál k sanitám. Byla tady na večeři i nějaká doktorka, ta se taky hned zapojila a začala pomáhat,“ řekl hostinský restaurace pro ČTK. Pozadu podle hospodského nezůstali ani pracovníci podniku, kteří zasahujícím složkám i seniorům poskytli vodu.

Zásah byl specifický hlavně tím, že klienti alzheimer centra nemohli hořící budovu opustit sami.

„Na tom zásahu byla nejtěžší samotná evakuace, protože vesměs šlo o klienty, kteří byli imobilní, tím pádem nemohli s evakuací samovolně pomoci. Hasiči je museli ven z pokojů vynášet doslova na rukou,“ řekla mluvčí hasičů Tereza Fliegerová.

Stres z podobné situace, jako byl požár, může zhoršit zdravotní stav křehkých pacientů. Lidé s Alzheimerovou chorobou nebo jinou demencí často nevnímají, co se kolem nich děje, jsou zmatení řekla ČTK místopředsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Jana Hnyková.

Právě profesionální přístup všech složek integrovaného záchranného systému k pacientům oceňují jak politici, tak veřejnost. Jak je vidět v úvodním videu, jeden z policistů uklidňuje pacientku uvnitř domu a zároveň organizuje s dalšími kolegy její přesun.

„Absolutní paráda! Policista, který v krizové situaci utěšoval paní, by měl dostat nějakou odměnu. Takhle se má PČR a celkově IZS chovat. Rychle, efektivně a stále lidsky. Děkuju, že se nemusím stydět,“ napsal pod příspěvek uživatel Petr Zajíc.

Policisté začali případ vyšetřovat pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Zabývají se kromě jiného okolnostmi rekonstrukce plynové kotelny, kterou dělníci v budově alzheimer centra v Nádražní ulici prováděli.

Podle předběžného odhadu hasičů oheň způsobil škodu v hodnotě 50 až 70 milionů korun.

Reklama

Doporučované