Hlavní obsah

Premiér Fiala s ministrem vnitra o migraci, uprchlících a práci resortu

Foto: Ministerstvo vnitra

Premiér Petr Fiala (ODS) se dnes sešel s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN).

Reklama

Předseda vlády Petr Fiala (ODS) navštívil Ministerstvo vnitra, kde spolu s Vítem Rakušanem (STAN) hovořil o nelegální migraci a kontrolách na hranici se Slovenskem, podpoře uprchlíků z Ukrajiny i efektivitě práce úřadů.

Článek

Premiér Fiala hovořil o řadě problémů, které zapříčinil vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Na jednoho občana připadlo podle něj v Česku v porovnání s jinými státy EU nejvíc uprchlíků. Úspěch je ale třeba to, že se tím nijak nezvýšila kriminalita v ČR.

Za zvládnutou označil vlnu uprchlíků z Ukrajiny i ministr vnitra Vít Rakušan.

Podle statistik ministerstva získalo v Česku dočasnou ochranu už téměř 450 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Víc než 100 tisíc z nich už také vstoupilo na trh práce, a není tak závislých na sociálních dávkách.

Foto: Ministerstvo vnitra

Počty uprchlíků v ČR.

Vedle pomoci lidem prchajícím z válkou zmítané Ukrajiny hovořil Petr Fiala také o nelegální tranzitní migraci přes sousední Slovensko. Hájil zavedení kontrol na hranici, během kterých už bylo prověřeno přes 475 tisíc osob a zadrženo 64 převaděčů.

„Tady bych chtěl panu ministru speciálně poděkovat za jeho diplomatické aktivity a aktivity na evropské úrovni i v rámci předsednictví, protože díky tomu všemu dohromady se ten počet osob zachycených v rámci tranzitní nelegální migrace na území České republiky snížil,“ řekl na brífinku premiér.

Foto: Policie ČR

Statistika kontrol na hranicích se Slovenskem, k 16. 10. 2022.

Z další rozsáhlé agendy ministerstva vypíchl Fiala boj s dezinformacemi, včetně připravovaného nového zákona, a přechod státu k elektronickým průkazům chystaný vnitrem.

Velkou výzvou je podle Víta Rakušana také transformace a hospodaření České pošty. Podle ministra by se měla upřesnit její role a také zlepšit finanční situace, aby se nedostávala opakovaně do výrazného deficitu.

Ministerstvo počítá také se zvýšením platů policistům, hasičům nebo vojákům, a to od ledna v průměru o 10 %, ale také s propouštěním kvůli šetření státních peněz. „Dostaneme se na číslo převyšující 200,“ uvedl Rakušan.

Premiér takto postupně navštíví i další ministerstva.

Reklama

Doporučované