Hlavní obsah

Příští rok by měl být lepší, míní Fiala. Stát firmám pomůže s cenami energií

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala je optimista, pokud jde o budoucnost.

Reklama

Premiér Petr Fiala očekává navzdory kritice světlé zítřky. V dnešním rozhovoru pro Blesk se vyjádřil například k nedávné stávce odborů, ke zdražování energií nebo k dohodě s lékaři.

Článek

Vláda Petra Fialy v současné době čelí kritice z mnoha stran. Sám premiér ale budoucnost vidí pozitivně. „Podle všech ukazatelů by příští rok měl být lepší, hleďme do budoucnosti s určitou nadějí,“ řekl premiér v dnešním rozhovoru pro Blesk.

Velikým tématem, které premiér s moderátorem rozebíral, byly ceny energií. Fiala uvedl, že očekává, že se do konce roku najde řešení, jak pomoci firmám, které by příští rok nárůst cen energií ohrozil.

Většiny podniků se růst cen podle premiéra týkat nemá, určité firmy by ale mohly mít potíže. „Jednáme se Svazem průmyslu a Hospodářskou komorou, abychom našli správné řešení a těmto firmám ne plošně, ale cíleně nějak pomohli,“ poznamenal premiér.

Domácností se změny podle Fialy příliš nedotknou. „Drtivá většina domácností nebude platit ani po navýšení více, než jsou letošní stropy,“ řekl. Cena vzroste těm, kteří měli ceny energií doposud zafixované a nepocítili tak dopady krize. Jedná se až o 15 procent domácností.

Dalším předmětem rozhovoru byla i nedávná stávka odborů, které se premiér neúčastnil a čelil kvůli tomu kritice. Fiala se již včera sešel s tripartitou, jednání se podle něj ale o moc dále neposunulo. „Kdybychom měli seriózního partnera, a toho nyní v odborech nemáme, tak jsme se možná posunuli dál,“ uvedl.

Reklama

Doporučované